Owocowa pokusa bez pieczenia


Chrupiąca, owocowa pokusa to ciasto, które moi bliscy uwielbiają i co najfajniejsze jest bez pieczenia! Łatwy przepis z zapisków mojej mamy. Ciasto robimy od lat, więc jest przetestowane i zawsze wszystkim smakuje.



Składniki:
masa ciemna:
  • 20 dag herbatników
  • 35 dag nutelli
masa śmietankowa:
  • 1/2 l śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
masa brzoskwiniowa:
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/2 l zmiksowanych brzoskwiń z puszki
  • 1/2 l wody
masa wiśniowa:
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • biszkopty okrągłe do wyłożenia dwóch warstw blaszki




Przygotowanie:
Masa ciemna: Nutellę podgrzewamy i mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami.
Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, serek mascarpone i na końcu rozpuszczoną żelatynę.
Masa brzoskwiniowa: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy zmiksowane owoce, odstawiamy do lodówki, by zaczęło tężeć.
Masa wiśniowa: Dżem miksujemy i dodajemy żelatynę. Mieszamy i wolno podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Złożenie ciasta: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kolejno: jedną warstwę biszkoptów okrągłych, kupkami rozkładamy masę ciemną, następnie wykładamy tężejącą masę śmietankową, druga warstwa biszkoptów okrągłych, masa brzoskwiniowa (wcześniej wkładam do lodówki aż trochę stężeje), a na koniec tężejąca masa wiśniowa. Ważne jest to aby poszczególne warstwy trochę stężały, aby od razu wszyskiego nie wlewać do formy, bo warstwy się zmieszają.
Zdjęcia z przygotowań:




Na górę wykładamy tężejącą masę wiśniową. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Poniżej na zdjęciach ciasto wyciągnięte już z formy, jak i po rozkrojeniu.



Życzymy smacznego!




3 komentarze:

  1. Super przepis na lato, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kosztowałam, jest bardzo dobry, polecam przepis

    OdpowiedzUsuń