Dziś u nas na podwieczorek domowe gofry. Przepis na ciasto wędruje po naszej rodzinie już od dawna.
Mój urwis uwielbia gofry - jednak z tymi kupionymi na mieście z budki bywa różnie... W końcu tata pewnego dnia przyniósł do domu - gofrownicę. To był starzał w dziesiątkę! Od tej pory gofry pieczemy tylko w domu i uwierzcie mi - są o wiele lepsze niż te na mieście.
Składniki (na ok. 8 gofrów):
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 10 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru,
- mała torebka cukru wanilinowego,
- 80g roztopionego masła + 20 g stopionej margaryny (można dać samą margarynę - 100g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- odrobinę wody gazowanej,
- olej do posmarowania gofrownicy,
- dodatkowo: owoce, cukier puder.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodajemy jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie, dodajemy stopiony tłuszcz, nadal miksujemy, dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawiamy na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewam gofrownicę i smaruję ją olejem przy pomocy pędzelka. Nakładam 2 - 3 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować, to zależy od wielkości gofrownicy). Piekę na rumiano.
Gofry wyjęte z gofrownicy należy podsuszyć opierając je o coś (nie na leżąco) - ja opieram jeden gofr o drugi.
I oto nasze gofry:
Zapraszamy do obejrzenia filmu - jak wykonać ciasto na gofry krok po kroku:
Życzymy smacznego !!!
Ale pyszności dzisiaj u Ani. Skorzystamy z przepisu i zrobimy.
OdpowiedzUsuńA nam bardzo smakują w naszym mieście na Rynku i kosztują zaledwie 9.5 z owocami sosami i bitą śmietaną..
OdpowiedzUsuńplacisz za 1 sztukę a Ania ma o wiele więcej
UsuńWypróbowalem ten przepis, nawet zrobiłem podwójną porcje i niestety nie smakuje. W ogóle nie przypomina smaku gofra a kruchego ciasta maslanego.
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam nawet wyszło tylko ja dałam wszystko do miski a dopiero potem przeczytałam ubic jajka z cukrem ja dałam wszystko naraz potem masło zwarzyło mi sie ale mimo to usmazyłam i było dobre faktycznie było 8 jak dla mnie za duzo proszku do piecz bo czuc ale wszystko zjedli z bita smiet jest ok dzieki
OdpowiedzUsuń