Przepis na najlepsze domowe gofry, które są znacznie smaczniejsze od tych z budki. Zapraszamy do naszej kuchni. Gofry robią: Ania i mama.
Dziś u nas na podwieczorek domowe gofry. Przepis na ciasto wędruje po naszej rodzinie już od dawna - ja dostałam go od babci, ta natomiast od znajomej cukierniczki.
Mój urwis uwielbia gofry - jednak z tymi kupionymi na mieście z budki bywa różnie... W końcu tata pewnego dnia przyniósł do domu - gofrownicę. To był starzał w dziesiątkę! Od tej pory gofry pieczemy tylko w domu i uwierzcie mi - są o wiele lepsze niż te na mieście. Więc od czasu do czasu pozwalamy sobie na takie małe kulinarne szaleństwo :).
Składniki:
na ok. 7 gofrów
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 10 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru,
- mała torebka cukru wanilinowego,
- 100 g stopionej margaryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- odrobinę wody gazowanej,
- olej do posmarowania gofrownicy,
- dodatkowo: owoce, cukier puder.
Wykonanie:
W przygotowaniu ciasta pomaga oczywiście mój mały urwis. Was także zachęcam do wspólnych kulinarnych aktywności razem z dziećmi.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodajemy jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Następnie, dodajemy stopiony tłuszcz, nadal miksujemy, dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawiamy na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewam gofrownicę i smaruję ją olejem przy pomocy pędzelka. Nakładam 2 - 3 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować, to zależy od wielkości gofrownicy). Piekę na rumiano.
Gofry wyjęte z gofrownicy należy podsuszyć opierając je o coś (nie na leżąco) - ja opieram jeden gofr o drugi.
I oto nasze gofry:
Zapraszamy do obejrzenia filmu - jak wykonać ciasto na gofry krok po kroku:
Ale pyszności dzisiaj u Ani. Skorzystamy z przepisu i zrobimy.
OdpowiedzUsuń