Chleb pszenny z garnka


Prosty w wykonaniu domowy chleb pszenny pieczony w garnku. A przy okazji, wyrabiając ciasto, Urwis doskonali umiejętności motoryczne.

Czasami u nas w domu "gości" pszenny chleb z garnka. W zasadzie my nazywamy go wielką bułką z garnka :), bo dla nas smakuje jak wielka bułeczka. Chlebek jest prosty w przygotowaniu, w środku puszysty z chrupiącą skórką. Trochę przestudzony, szybko znika z talerzy :). Można go piec w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym.


Składniki:

  • 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Pojemność naczynia: ok. 2,5 l


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, olej, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto opruszamy mąką i odstawiamy w naczyniu przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1 h.

4-letnia córka pomaga mi chętnie, zwłaszcza w wyrabianiu ciasta - dla niej to świetna zabawa, dla mnie doskonałe ćwiczenia małych rączek. I to wyczekiwanie, emocjonujące podglądanie :) czy ciasto wyrosło...? Dlaczego wyrosło - o to już Ania nie pyta bo doskonale wie, choć na początku bardzo ją to intrygowało :).




Po wyrośnięciu ciasto wygląda tak:



Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formułujemy bochenek, który przekładamy do garnka (ja garnek wyścielam papierem do pieczenia), przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. 

Jeśli będziecie piec w naczyniu żaroodpornym, nie musicie je już niczym wyścielać, ale naczynie z pokrywką należy wcześniej nagrzać w piekarniku ustawionym na 220 stopni C. Bochenek przekładamy do tak nagrzanego naczynia żaroodpornego.

Chleb pieczemy w temp. 200 stopni C przez około 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę garnka i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.



Oto nasz chleb tuż po upieczeniu:





Życzymy smacznego!!!





1 komentarz:

  1. Chlebek wyszedł rewelacyjnie. Pachnie w całym domu. Polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń