Przepis na pierniczki - świąteczne aktywności w kuchni


Świąteczne bożonarodzeniowe pierniczki - łakocie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Mój 4 - letni Urwis uwielbia wycinać foremkami różnego kształtu pierniczki.

U nas na świątecznym stole obowiązkowo goszczą pierniczki. Te pyszne ciasteczka przygotowuję wcześniej razem z Anią, bo nic tak nie zbliża, jak wspólne kucharzenie :). Pierniczki  po upieczeniu są dość twarde, ale z każdym dniem stają się coraz smaczniejsze. 
Pomoc w przygotowaniu pierniczków to dla dziecka świetna zabawa. Ania uwielbia wybierać kształty foremek, które użyje, a wycinanie foremkami w cieście, jak i następnie przekładanie ciasteczek na blaszkę sprawia jej bardzo dużo frajdy. Oczywiście wszystkie te czynności poprawiają z pewnością jej zdolności motoryczne. Nie sposób pominąć też bogactwa aromatów i zapachów podczas przygotowywania pierniczków - uczta dla zmysłów. Satysfakcja dziecka z przygotowanych własnoręcznie łakoci jest dla mnie bezcenna.


Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki;
  • 1/2 szklanki miodu;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1 czubata łyżeczka kakao.

Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, pozostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao, przyprawę do piernika. Robimy dołek, wbijamy jajko, wlewamy przestudzony miód. Zagniatamy ciasto. 



Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Foremkami wycinamy pierniczki. Wykrojone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu pierniki są twarde. Aby zmiękły (muszą pochłonąć wilgoć) należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku np. z kawałkami obranych jabłek (jabłka należy wymieniać, aby nie spleśniały).



Zobaczcie jak Ania ćwiczy małe rączki i doskonale się bawi :).





Oto nasze pierniczki po upieczeniu:






Życzymy smacznego!

A na koniec - to co mój Urwis uwielbia - dekorowanie.






11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne są te twoje pierniczki Urwisie. Idealne, żeby powiesić na choince..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo mogą leżeć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być przechowywane bardzo długo:) Choć u nas po świętach już ich nie ma ;)

      Usuń
  3. No właśnie . U nas przed światami każdy podjada �� , musiałam dorabiac kolejną porcję żeby chociaż coś na święta było �� . Fajny przepis . Szybko się robi .

    OdpowiedzUsuń
  4. Cz z tego przepisu można upiec chatkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że dopiero teraz trafiłam na ten przepis! Na pewno wypróbuję go w przyszłym roku, zwłaszcza, że do tego czasu będę miała już nową zmywarkę do zabudowy. Nie będę musiała się martwić górą naczyń do pozmywania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba Twój przepis na pierniki i cieszę się, że podzieliłaś się nim z nami. W mojej rodzinie również lubimy piec pierniki, więc z pewnością wypróbujemy Twoją wersję! Nie ma nic lepszego niż spędzanie czasu w gronie najbliższych i robienie razem czegoś smacznego. Dlatego chętnie wykorzystamy Twoje przepisy, aby stworzyć nie tylko pyszne, ale także wspaniałe wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że podzieliłaś się z nami przepisem na pierniki! W mojej rodzinie również uwielbiamy tę tradycję pieczenia pierników, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonych pierników w całym domu. To nie tylko wspaniała okazja do spędzenia czasu z rodziną, ale również doskonały sposób na zrobienie czegoś smacznego i zaproszenie do domu świątecznej atmosfery. Dzięki przepisowi, który nam podałaś, z pewnością będziemy mieli kolejny pyszny przepis na naszej liście tradycyjnych przysmaków. Kochamy eksperymentować z różnymi wersjami przepisów i dodawać do nich nasze ulubione smaki, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa i imbir.

    OdpowiedzUsuń