Urwis w kuchni - przepis na domową miksturę na infekcje


Przygotowujemy domową miksturę na przeziębienie - nasze wsparcie w sezonie wirusowym.
W okresie jesiennym, a teraz szczególnie w okresie nieustępliwych wirusów, staram się "pracować" nad odpornością moich najbliższych. 

Ostatnio od naszej cioci, z rodzinnej pasieki, dostałyśmy w prezencie dość sporo miodu. Na bazie miodu, razem z córką przygotowujemy więc domowy specyfik, który co najważniejsze, sprawdza się u nas w okresie przeziębień. Jest to receptura naszej babci. Syrop wychodzi dość ostry, ale dodając go do wody czy herbaty można przemycić nawet u dzieci.


Składniki:
  • 250 g korzenia imbiru
  • 5 cytryn
  • 6 dużych łyżek miodu naturalnego
  • 500 ml ostygniętej i przegotowanej wody
Ilość - ok. 400 ml




Wykonanie:

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok z cytryny wyciskamy. Następnie mieszamy wszystkie składniki - imbir, sok z cytryn, miód, wodę - i wstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie miksturę przecedzamy przez gęste sitko, rozlewamy do butelek i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. My miksturę dodajemy do herbaty czy wody - pamiętajcie, aby nie dodawać do gorących napojów, bo utraci swoje właściwości zdrowotne.

W przygotowaniu mikstury pomaga mi mój 4-letni Urwis. Ania łączy ze sobą poszczególne składniki, doświadczając przy tym bogactwo wyrazistych zapachów i smaków - zwłaszcza imbir, cytryna :). Nasze aktywności w kuchni stają się więc niejako ciekawą zabawą sensoryczną :) - powąchaj i posmakuj :).







Oto nasza gotowa mikstura - już po przecedzeniu.




Życzymy dużo zdrowia !

A może Wy macie swoje sprawdzone sposoby / domowe receptury na przeziębienie?


1 komentarz: