Bułki kieszonkowe


Przepyszna bułeczkowa przekąska, doskonała do pracy, szkoły, na spacerze czy wycieczce.

Te bułeczki u nas są hitem. Znikają szybko i jeszcze ciepłe. Dzieci je uwielbiają i nie tylko dzieci 😋. Koniecznie wypróbujcie ten przepis - naprawdę warto !!!

Składniki (ilość ok. 25 sztuk):
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 250 g szynki
  • ok. 250 g sera żółtego
  • ketchup
  • 1 jajko do posmarowania



Wykonanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, wlewamy letnie mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. w ciepłe miejsce.

Do zaczynu wsypujemy sól, dodajemy roztrzepane jajka, mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy letnie masło i ręką wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).


Na deskę oprószoną mąką wykładamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje (ja podzieliłam na 4 równe).
 



Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy ketchupem, a na środku układamy szynkę i ser. Brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy sklejeniem do dołu (patrz zdjęcia). Kroimy na mniejsze porcje. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.


Bułeczki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 20 min.




Bułeczki po upieczeniu:




Życzymy smacznego !!!




1 komentarz: