Przepyszne podudzia z kurczaka pieczone na warzywach. Idealny jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.
Uwielbiam takie szybkie, proste, jednogarnkowe przepisy! To jeden z naszych ulubionych obiadów. Podudzia pieczone w ten sposób przesiąkają sokami, które wypływają z warzyw podczas pieczenia.
W kuchni pomaga 4,5-letni Urwis.
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- 6 większych ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- trochę korzenia selera
- połowa papryki czerwonej
- 2-3 ząbki czosnku
- trochę groszku konserwowego
- sok z 1/4 cytryny
- ok. 3 łyżki oleju rzepakowego
- papryka słodka, majeranek, oregano
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie: koperek, natka pietruszki do posypania przez podaniem
Mięso natrzyj czosnkiem, papryką i pieprzem - odstaw do lodówki. Ja zrobiłam to dzień wcześniej więc nasze mięsko trochę poleżało w lodówce, ale można to zrobić w dzień pieczenia mięsa - powinno poleżeć w lodówce natarte przyprawami przez min. 2 godz.
Myjemy i obieramy warzywa. Warzywa kroimy - my cebulę pokroiłyśmy w pióra, ziemniaki w ćwiartki, paprykę w kostkę, resztę w grube talarki. Warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego. polewamy olejem, sokiem z cytryny, posypujemy ziołami. Mieszamy, by olej/przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia można dodać groszek. U nas całkowity czas pieczenia to ok. 1,5 h - Podczas pieczenia, jak i przed wyjęciem z piekarnika kontroluj stopień upieczenia mięska/warzyw. Czas pieczenia zależny jest od jakości mięsa/rodzaju warzyw jakich użyjesz.
Takie obiady są najlepsze. Szybkie, proste i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń3 główki czosnku??? Chyba 3 ząbki....
OdpowiedzUsuńTak :) trzy ząbki. Już poprawiam pomyłkę w poście :)
Usuń