Najlepszy jednogarnkowy obiad


Przepyszne podudzia z kurczaka pieczone na warzywach. Idealny jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Uwielbiam takie szybkie, proste, jednogarnkowe przepisy! To jeden z naszych ulubionych obiadów. Podudzia pieczone w ten sposób przesiąkają sokami, które wypływają z warzyw podczas pieczenia.
W kuchni pomaga 5-letni Urwis.

Składniki:
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 6 większych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • trochę korzenia selera
  • połowa papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę groszku konserwowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • ok. 3 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka słodka, majeranek, oregano
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie: koperek, natka pietruszki do posypania przez podaniem


Wykonanie:
Mięso natrzyj czosnkiem, papryką i pieprzem - odstaw do lodówki. Ja zrobiłam to dzień wcześniej więc nasze mięsko trochę poleżało w lodówce, ale można to zrobić w dzień pieczenia mięsa - powinno poleżeć w lodówce natarte przyprawami przez min. 2 godz.

Myjemy i obieramy warzywa. Warzywa kroimy - my cebulę pokroiłyśmy w pióra, ziemniaki w ćwiartki, paprykę w kostkę, resztę w grube talarki. Warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego. polewamy olejem, sokiem z cytryny, posypujemy ziołami. Mieszamy, by olej/przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach. 





Na warzywach układamy mięso, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Warto od czasu do czasu, podczas pieczenia, pomieszać warzywa, tak by tłuszcz znajdujący się na dnie dotarł również do wyższych partii. 


Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia można również dodać groszek. U nas całkowity czas pieczenia to ok. 1,5 h - Podczas pieczenia, jak i przed wyjęciem z piekarnika kontroluj stopień upieczenia mięska/warzyw. Czas pieczenia zależny jest od jakości mięsa/rodzaju warzyw jakich użyjesz.



Oto nasz obiad:





Całość po upieczeniu można posypać koperkiem/natką pietruszki.


Życzymy smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. Takie obiady są najlepsze. Szybkie, proste i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 główki czosnku??? Chyba 3 ząbki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) trzy ząbki. Już poprawiam pomyłkę w poście :)

      Usuń
  3. Nie solimy ani warzyw ani mięska ?

    OdpowiedzUsuń