Zakręcone drożdżówki Urwisa


Najlepsze zakręcone domowe drożdżówki, które moja córka uwielbia.

Jedne z ulubionych mojej rodziny. Łapcie sprawdzony przepis na domowe drożdżówki naszej babci, która jest mistrzynią w ich przygotowaniu! Dziś w przygotowaniu smakołyków pomaga także 4,5-letni Urwis.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 2 żółtka średnich jaj
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 400 g twarogu - u mnie twaróg śmietankowy
  • 2 żółtka jaj
  • ok. 3 łyżki cukru wanilinowego



Wykonanie:

Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Mleko podgrzewamy.

Do dużego naczynia wsypujemy 500 g mąki, 3 łyżki cukru oraz dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, dwa żółtka i roztopione masło. Dolewamy letnie mleko. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite (ciasto jest dość lepkie). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką - pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h (ciasto powinno podwoić objetość).
 




Przygotowujemy nadzienie. Ja użyłam twaróg śmietankowy, który nie wymagał dodatkowego przepuszczania przez praskę. Jeśli jednak twój twaróg ma gródki warto go zmielić. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i cukier wanilinowy - wszystko rozcieramy przy pomocy łyżki aż powstanie serowa masa.

Gdy ciasto urośnie przekładamy je na stolnicę lekko oprószoną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (grubość ok. 1 cm). Na ciasto przekładamy przygotowany wcześniej twaróg, jednak tak by brzegi pozostały wolne. Następnie oba dłuższe boki składamy do siebie. Boki ciasta, jak i górę sklejamy (szczypiąc ciasto). Popatrz zdjęcia poniżej. Sklejone ciasto ostrożnie odwracamy na drugą stronę. Ciasto przy pomocy noża dzielimy na ok 10 równych części (pasków).





Każdy pasek ciasta skręcamy dwa razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie zrób odstępy bo drożdżówki rosną). Drożdżówki można posmarować roztrzepanym jajkiem.



Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. W tym czasie drożdżówki jeszcze urosną. Drożdżówki pieczemy do ładnego zarumienia się. Nasze piekły się ok. 20 min.


Drożdżówki po upieczeniu:




Takie drożdżówki możecie też zrobić z marmoladą.



Życzymy smacznego!!!




1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają i zapewne tak smakują...

    OdpowiedzUsuń