Ulubiony obiad męża


Smaczny i super szybki w przygotowaniu obiad. Sprawdzi się na co dzień, jak i wtedy gdy chcemy zaskoczyć gości.


Polędwiczki wieprzowe to mięsko które sprawdza się u nas doskonale na obiad. Zazwyczaj przygotowuję je z warzywami. Dzisiaj jednak trochę inaczej😉😊. Łapcie przepis.

Składniki:
  • ok. 450 g polędwiczki wieprzowej
  • ok. 400 g pieczarek
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki musztardy - u mnie musztarda miodowa, może być też łagodna delikatesowa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • rozmaryn - u nas świeży; sól i pieprz
  • oliwa do smażenia




Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy. Kroimy ją na plasterki grubości ok. 1,5 cm i delikatnie palcami rozgniatamy. Polędwiczki doprawiamy solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej, mięso obsmażamy na dość sporej mocy palnika z obu stron (smaż króciutko, bo długie smażenie może wysuszyć mięsko, ja obsmażałam po ok. 30 sek. z każdej strony). Polędwiczki odkładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem.

Pieczarki myjemy i oczyszczamy - tutaj pomaga mi 5-letni Urwis 😊 (oczyszczanie pieczarek to świetna zabawa i doskonały trening motoryki małej). Pieczarki smażymy na patelni.





Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kilka gałązek rozmarynu. Wszystko gotujemy przez chwilkę, na koniec dodajemy polędwiczki i mieszamy z sosem. Wyłączamy po chwili.





Obiad gotowy:





Ja podaję z kaszą bulgur i świeżo pokrojoną czerwoną papryczką. Przed podaniem wyjmuję gałązki rozmarynu.


Życzymy smacznego !!!