Ciasto cytrynówka


Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto na każdą okazję. Jedno z naszych ulubionych.

Sprawdzony przepis, który w naszej rodzinie jest od dawna. Spróbujcie - naprawdę warto!

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jaj
  • 25 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Masa:
  • 1,5 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 3 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:
biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, ocet i oliwę. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C - nasz biszkopt piekł się 25 min.







masa: Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz masło. Wszystko należy zagotować. Jajka roztrzepać z 1/2 szklanki wody i dodać 3 łyżeczki kopiate mąki ziemniaczanej (można dać więcej gdyby masa była za rzadka) - to wlewamy do gotującej się masy, mieszamy i ponownie zagotowujemy.


Biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe połowy. Przestudzoną masą cytrynową przekładamy biszkopt. 




Gotowe:




Wierzch posypujemy cukrem pudrem.





Życzymy smacznego!!!



1 komentarz: