Ciasto delicja


Idealny deser na przyjęcia, urodziny, imieniny. Placek, którego nazwa nawiązuje do popularnych delicji.


Uczta dla podniebienia. To ciasto sprawdzi się na każdym spotkaniu rodzinnym. Warto wypróbować polecam!!!

Składniki:
składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

składniki na masę:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 kostka masła

składniki na polewę:
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka (można dać więcej)
  • 6 łyżek mleka

dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu morelowego lub innego (410g)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów ( 15 szt.)

nasączenie okrągłych biszkoptów: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki wrzącej wody.
nasączenie placka: alkohol lub herbatka owocowa

blaszka o wym. 25x36 cm.



Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 części (jedna grubsza - spód, druga cieńsza wierzch). W cieńszej części kieliszkiem wykrawamy dziurki. Blaty nasączamy alkoholem lub herbatką.





Wykonanie masy:
Mleko zagotowujemy z cukrami. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrami i dalej ucieramy. Potem wsypujemy mleko w proszku i wszystko mieszamy.




Wykończenie:
Na nasączony biszkopt grubszy wykładamy masę. Przykrywamy ją biszkoptem cieńszym z dziurkami, każdą dziurkę wypełniamy dżemem i zakrywamy nasączonymi biszkoptami.




Całość polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe:




Życzymy smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Piekłam, ciasto wszystkim smakowało. Jest mięciutkie, słodziutkie i bardzo pyszne. Polecam.....

    OdpowiedzUsuń