Zapiekanka ala gołąbki


Gołąbki w innej odsłonie - w formie zapiekanki. Mniej pracochłonna wersja pysznego dania z kapusty, ryżu i mięsa.

Ta forma a'la gołąbków mojej rodzinie bardzo przypadła do gustu. Jest to świetny pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Mniej pracochłonny od tradycyjnej wersji gołąbków. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki (na dwie owalne formy/naczynia żaroodporne):
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 czubate szklanki ryżu + 4 szklanki wody (szklanka = 250 ml)
  • pęto kiełbasy
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • szczypior
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. 0,5 szklanki wody (szklanka = 250 ml)
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania formy


Wykonanie:

Z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wrzącą wodą. Gdy liście lekko zmiękną, kapustę wyjmujemy z garnka i ściągamy liście. Ponownie wkładamy kapustę do garnka, znów czekamy aż zmięknie kolejna partia liści, po czym je ściągamy - czynność powtarzamy do rozebrania całej kapusty.
 

W międzyczasie ryż wsypujemy na wrzącą, osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem. Gdy ryż "wypije" wodę zdejmujemy go z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso mielone, drobno pokrojoną w kostkę kiełbasę, jaja, przyprawy, cebulę i szczypior. Całość wyrabiamy ręcznie do połączenia składników.




Złożenie zapiekanki:
Składniki dzielimy po połowie na dwie formy. Formy smarujemy olejem. Formę wykładamy liśćmi kapusty. Na kapustę wykładamy kolejno: część farszu, farsz ponownie przykrywamy liśćmi, polewamy wcześniej wymieszanym koncentratem z wodą i z przyprawami (pieprz, sól). Następne warstwy to ponownie: farsz, liście, koncentrat.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h, a następnie odkrywamy przykrywkę i zapiekamy jeszcze ok. 15 min.




Gotowa zapiekanka:






Zapiekankę podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Życzymy smacznego !!!



2 komentarze:

  1. Super pomysł. Smak taki sam, a roboty miałam połowę mniej. Rodzinka była zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, mega smaczna zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń