Domowa konfitura z płatków róży


Bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna konfitura z płatków róży. Doskonała do słodkich wypieków. Warto mieć kilka słoiczków tego specjału w swojej spiżarni!

Moja Mama zawsze co roku przygotowuje różaną konfiturę. Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. W tym roku, kiedy tylko w naszym ogrodzie krzak róży pomarszczonej obrodził dość sporo - zabieramy się za przygotowanie różanego specjału. W zbiorach pomaga 5-letni Urwis.

Składniki:
  • płatki z róży pomarszczonej
  • cukier - cukru dodajemy dwa razy więcej (wagowo) niż płatków róży
  • kwasek cytrynowy wg uznania (lub sok z cytryny)

u mnie - 100g płatków z róży/ 200 g cukru/pół łyżeczki kwasku cytrynowego - uzyskałam 2 słoiczki konfitury (200g)



Wykonanie:
Płatki róży zbieramy w suchy, letni dzień (płatki powinny być suche). Zebrane płatki starannie przebieramy, usuwamy listki, żyjątka, nożyczkami możemy obciąć białe końcówki płatków (aby pozbyć się goryczki).





Płatki ważymy, przekładamy do makutry i zasypujemy dwa razy większą (wagowo) ilością cukru niż posiadanych płatków. Płatki intensywnie ucieramy w makutrze drewnianym tłuczkiem aż cukier rozpuści się i powstanie gęsta masa. W trakcie ucierania dodajemy także kwasek cytrynowy (konfitura zachowa dzięki temu piękny kolor).





Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (można przykryć ją bibułą nasączoną spirytusem) i zakręcamy. Nie pasteryzujemy (duża ilość cukru zakonserwuje płatki na kilka miesięcy). Ja konfiturę przechowuję w lodówce do ok. roku czasu.

Konfiturę łączę z marmoladą - doskonale wzbogaci smak nadzienia np. pączków, rogalików, bułeczek.

Konfitura gotowa:




Życzymy smacznego !!!


1 komentarz:

  1. Cudowny smak i zapach dzieciństwa. Uwielbiam dodawać ją do słodkich wypieków i gorącej herbaty.

    OdpowiedzUsuń