Szybkie placuszki z truskawkami (bez użycia miksera)


Szybkie w wykonaniu placuszki z truskawkami. Idealne na każdą porę dnia. Uwielbiają je dzieci i dorośli.

Prosty przepis na pyszne placuszki z truskawkami. U nas obowiązkowo w sezonie truskawkowym. Idealne na śniadanie czy kolację, gdy znudzą się nam kanapki (choć moja córka mogłaby je jeść ciągle 😉). Wystarczy kilka podstawowych składników.

Składniki (na ok. 15 placuszków):
  • 340 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • truskawki
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków



Wykonanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy na połówki.

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę i odkładamy.

Do miseczki wsypujemy mąkę, sodę, dodajemy cukier, żółtka i kefir - składniki mieszamy łyżką do połączenia (powstaje gęste ciasto). Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.





Na dobrze rozgrzany olej, łyżką nakładamy porcje ciasta (u mnie ok 1,5 łyżki na jeden placek). Na wierzch każdego placuszka układamy po 3 połówki truskawek. Gdy na placuszku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza - obracamy na drugą stronę i smażymy kontrolując stopień zarumienienia. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu - układam je na papierowych ręcznikach.





Placuszki gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Życzymy smacznego !!!