Najlepsze pierogi z truskawkami naszej babci


Idealne ciasto na pierogi z przepisu babci.


U nas obowiązkowo w sezonie truskawkowym królują pierogi owocowe. Dziś lepimy je razem z babcią. Przepis na ciasto jest wypraktykowany przez naszą babcię, pierogi wychodzą miękkie i delikatne. 
Jeśli zostanie nam ciasta z pierogów – można je zamrozić zawijając w folię aluminiową i przechowując w woreczku w zamrażalniku. Jest to wypraktykowany sposób babci – ciasto jest dobre do użycia po rozmrożeniu.
W lepieniu pierogów wprawia się dziś 5-letni Urwis 💪😊😉.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • truskawki


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy żółtka, olej, ciepłą wodę i dłonią wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min. Następnie ciasto odkładamy, aby odpoczęło na ok. pół godz.





Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę (ciasto powinno być luźne, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można podsypać je jeszcze trochę mąką i ponownie wyrobić). Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy. Ciasto powinno być trochę grubsze, aby nie rozmokło się pod wpływem owoców. Szklanką w cieście kroimy krążki, na każdy krążek nakładamy truskawki (ja kładę surowe truskawki bez cukru) i zlepiamy dobrze brzegi.





Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę z odrobiną oleju. Mieszamy i przykrywamy. Gdy pierogi wypłyną na wierz odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem - nasza babcia dodatkowo lekko przelewa pierogi na durszlaku zimną wodą (aby się zahartowały). 



Gotowe pierogi:




My pierogi przed podaniem polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy cukrem.



Życzymy smacznego !!!


1 komentarz: