Zawijaski jajeczne


Łatwe w wykonaniu roladki idealne na śniadanie lub jako szybka przekąska w ciągu dnia.

Prosty przepis na pyszne, kolorowe roladki, które zazwyczaj robię na weekendowe śniadanie. Takie śniadania podane nieco inaczej znikają u nas w mig. Roladki sprawdzą się też doskonale jako przystawka podczas domówek. Roladę można przygotować też wieczorem, a rano zapakować np. do pracy czy szkoły.

Składniki na omlet (ze składników zrobiłam dwa omlety):
  • 6 jajek
  • 5-6 łyżek mleka
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania patelni

Składniki - nadzienie (na dwa omlety):
  • serek śmietankowy ok. 200 g
  • posiekany szczypiorek
  • szynka (u mnie 6 plasterków)
  • 2-3 garści roszponki
  • czerwona papryka (kilka słupków)



Wykonanie:

Jajka ubijamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy na niewielkim ogniu omlety z dwóch stron. Omlety (u mnie dwa) - odkładamy do wystudzenia.




Omlety smarujemy serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem. Następnie na serek wykładamy roszponkę, kilka plasterków szynki oraz kilka słupków papryki. Tak przygotowany omlet zwijamy w roladę, a następnie owijamy folią (końce folii skręcamy jak cukierki, by rolada zachowała kształt). Zawinięte w folię omlety chowamy do lodówki. Schłodzone rolady wyjmujemy z folii i kroimy na kawałki.





Gotowe roladki:





Życzymy smacznego!!!