Pyszotki - placuszki owocowe


Bardzo proste w wykonaniu placuszki biszkoptowe z owocami. Pomysł na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację.


W sezonie letnim - często robię dla moich bliskich placuszki z owocami. Takie owocowe placuszki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je zabrać do pracy, szkoły, na spacer - u nas ostatnio hit podczas spacerów i harców na placu zabaw😊. Placuszki smażę bez oleju.

Składniki (na ok. 20 placuszków):
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • owoce - u mnie pół banana i ok. 1 szklanka malin (mogą być też np. borówki, jagody, morele)
  • cukier puder do posypania usmażonych placuszków
szklanka =250 ml



Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Maliny myjemy i osuszamy (u mnie maliny były dość spore dlatego przekroiłam je na pół). Banana kroimy na półplasterki.

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlewamy mleko, dodajemy żółtka i rozpuszczone, przestudzone masło. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pianę z białek - całość delikatnie, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy owoce - całość ponownie delikatnie mieszamy.






Placuszki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę bez oleju na tzw. patelni beztłuszczowej. Ciasto nakładam łyżką - ok. 2 łyżki na jednego placka.





Placuszki gotowe:





Usmażone posypujemy cukrem pudrem.


Życzymy smacznego !!!