Domowy pasztet z cukinii - z przepisu babci Gosi


Bardzo smaczny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. U nas w sezonie na cukinie - obowiązkowo.

Nasz ulubiony pasztet z cukinii. Kiedy zrobiłam go pierwszy raz - byliśmy zaskoczeni - jaka pycha! Dla nas to taka pyszna warzywna ala zapiekanka😊. Nam najlepiej smakuje na zimno, ale można go podać również na ciepło - jako obiad i polać pasztet np. sosem pomidorowym. Polecam serdecznie!

Składniki (na jedną keksówkę):
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 150 g sera żółtego
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
  • dodatkowo: olej/masło do podsmażenia cebulki

1 szklanka = 250 ml
forma o wymiarach 12cmx28cm




Wykonanie:
Zrobiłam z podwójnej ilości składników - stąd u mnie dwie keksówki.

Cukinie myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram w maszynce), solimy i odstawiamy, aby puściły sok. Marchewki myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Gdy cukinie puszczą sok - odciskamy je i przekładamy do miski. Dodajemy: startą marchewkę, ser, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, kaszę, bułkę tartą, olej. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.





Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, opcja góra – dół. Nasz pasztet piekł się przez ok. 1 godz.




Gotowe:






Życzymy smacznego !!!