Urszulańskie piwoszki - szybkie ciasteczka z 4 składników


Ekspresowe i pyszne ciasteczka. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości.

Bardzo szybkie w wykonaniu ciasteczka, które sprawdzą się na wiele okazji, jak i bez okazji😉.  Dziś w ich przygotowaniu pomaga mi 5-letni Urwis 😉😊. Przepis na ciasteczka zaczerpnęłam z programu "Klasztorne smaki".

Składniki: 
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
dodatkowo:
  • drylowane wiśnie z kompotu (ok 15 dag)
  • cukier puder lub lukier do dekoracji



Wykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę (siostry podpowiadają, że masło się nie sprawdzi bo jest za miękkie). Ciasto wyrabiamy dłońmi, ale tak by margaryna nie była wyrobiona tak do końca, mogą zostać grudki, ciasto nie wyrabiamy na gładko (grudki spowodują, że w ciastkach będzie pusta przestrzeń). Po chwili dolewamy sukcesywnie piwo, nadal wyrabiając. Formułujemy kulę, którą podzieliłam na pół. Stolnicę podsypujemy jeszcze mąką, każdą kulę rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm.





Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które przekładamy na blaszkę (blaszka posypana mąką, krążki powinny być w miarę tej samej grubości). Na środek każdego krążka nakładamy wisienkę. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.





Pieczemy 15 minut w 180 st. C.





Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.




Życzymy smacznego !