Tani placek ze starego zeszytu naszej babci


Pyszny i szybki w wykonaniu placek z 4 składników, które mamy zazwyczaj w domu.


Przeglądając ostatnio stare kucharskie zapiski babci, przypomniał mi się placek, który dawniej gościł u nas bardzo często. To takie niezawodne ciasto, które robi się szybko. Ten placek zawsze się udaje, jest puszysty i chętnie (a nawet szybko😊) zjadany przez domowników 😊😉 - o tak! Polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru + u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dużych jaj ( u mnie jajka od kurek teściowej - te jajka są dość duże)
  • 1 kg jabłek - najlepiej antonówek lub innych kwaśnych i kruchych
szklanka=250 ml
wymiary formy: najlepiej tortownica okrągła lub kwadratowa - u mnie 24x24 cm



Wykonanie:
Cukry z żółtkami miksujemy na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Potem dodajemy ubite białka - powoli i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone na małe ćwiartki jabłka - delikatnie i dokładnie należy wmieszać je w ciasto.


Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C, u mnie opcja góra- dół - nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ten placek można piec w prodiżu - tak najczęściej robiła babcia.




Gotowe (u nas jeszcze ciepłe):




Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Życzymy smacznego!


38 komentarzy:

  1. Nie trzeba żadnego proszku do pieczenia ani tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, tylko składniki podane w przepisie 🙂.

      Usuń
  2. Właśnie piekę, rośnie jak szalony.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć tortownicy - okrągłej lub kwadratowej - u mnie 24cmx24 cm.

      Usuń
  4. Dzień dobry , czy może być szara renata?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy musi być forma okrągła? ja mam 30X25

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być. Jeśli chodzi o rozmiary jakie Pani podała -placek wyjdzie trochę niższy.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Czy można zastąpić mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. bez oleju ani margaryny ,zero tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Tylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Przecież to biszkopt z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  9. A proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrzeba, tylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Czy można użyć jabłek mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
  11. A zamiast jabłka mogą być truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami polecam to ciasto - równie szybkie w przygotowaniu: https://www.urwiswakcji.pl/2021/07/niezawodne-ciasto-z-owocami-super.html

      Usuń
  12. za pierwszym razem wyszedł super a za drugim wyszedł zakalec na środku a boki były ok. co poszło nie tak_

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli środek jest jeszcze surowy - należy wydłużyć czas pieczenia. Jeśli placek mocno się rumieni - przykrywam go papierem do pieczenia i wydłużam czas pieczenia, by środek również się dopiekł. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Witam, prosiłabym o informacje jaka temperatura i czas w przypadku termoobiegu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę tylko z opcją gora- dół bez termoobiegu, więc trudno mi powiedzieć.

      Usuń
  14. Placek przepyszny😋 nie zdążył wystygnąć a już połowy niema🤣 bardzo dziękuję🥰próbowała Pani dać inne owoce np śliwkę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakuje. U mnie zawsze z jabłkami, ale proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. Właśnie upiekłam. Przepyszne 😃

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekę taki tylko dodaję jeszcze kakao,super

    OdpowiedzUsuń
  17. Jabłka zmiękną w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto w środku surowe nie wiem dlaczego ale nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli środek jest jeszcze surowy - należy wydłużyć czas pieczenia. Jeśli placek mocno się rumieni - przykrywam go papierem do pieczenia i wydłużam czas pieczenia, by środek również się dopiekł. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń