Tani placek ze starego zeszytu naszej babci


Pyszny i szybki w wykonaniu placek z 4 składników, które mamy zazwyczaj w domu.


Przeglądając ostatnio stare kucharskie zapiski babci, przypomniał mi się placek, który dawniej gościł u nas bardzo często. To takie niezawodne ciasto, które robi się szybko. Ten placek zawsze się udaje, jest puszysty i chętnie (a nawet szybko😊) zjadany przez domowników 😊😉 - o tak! Polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru + u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dużych jaj ( u mnie jajka od kurek teściowej - te jajka są dość duże)
  • 1 kg jabłek - najlepiej antonówek lub innych kwaśnych i kruchych
szklanka=250 ml
wymiary formy: najlepiej tortownica okrągła lub kwadratowa - u mnie 24x24 cm



Wykonanie:
Cukry z żółtkami miksujemy na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Potem dodajemy ubite białka - powoli i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone na małe ćwiartki jabłka - delikatnie i dokładnie należy wmieszać je w ciasto.


Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C, u mnie opcja góra- dół - nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ten placek można piec w prodiżu - tak najczęściej robiła babcia.




Gotowe (u nas jeszcze ciepłe):




Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Życzymy smacznego!


5 komentarzy:

  1. Nie trzeba żadnego proszku do pieczenia ani tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, tylko składniki podane w przepisie 🙂.

      Usuń
  2. Właśnie piekę, rośnie jak szalony.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć tortownicy - okrągłej lub kwadratowej - u mnie 24cmx24 cm.

      Usuń