Pyszny i szybki w wykonaniu placek z 4 składników, które mamy zazwyczaj w domu.
Przeglądając ostatnio stare kucharskie zapiski babci, przypomniał mi się placek, który dawniej gościł u nas bardzo często. To takie niezawodne ciasto, które robi się szybko. Ten placek zawsze się udaje, jest puszysty i chętnie (a nawet szybko😊) zjadany przez domowników 😊😉 - o tak! Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru + u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 dużych jaj ( u mnie jajka od kurek teściowej - te jajka są dość duże)
- 1 kg jabłek - najlepiej antonówek lub innych kwaśnych i kruchych
szklanka=250 ml
wymiary formy: najlepiej tortownica okrągła lub kwadratowa - u mnie 24x24 cmWykonanie:
Cukry z żółtkami miksujemy na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Potem dodajemy ubite białka - powoli i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone na małe ćwiartki jabłka - delikatnie i dokładnie należy wmieszać je w ciasto.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C, u mnie opcja góra- dół - nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ten placek można piec w prodiżu - tak najczęściej robiła babcia.
Gotowe (u nas jeszcze ciepłe):
Życzymy smacznego!
Nie trzeba żadnego proszku do pieczenia ani tłuszczu?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, tylko składniki podane w przepisie 🙂.
UsuńWłaśnie piekę, rośnie jak szalony.....
OdpowiedzUsuńProporcje na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńNajlepiej użyć tortownicy - okrągłej lub kwadratowej - u mnie 24cmx24 cm.
Usuńa nie za mało mąki ???
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie 🙂Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDaj więcej!Po co Ci ten przepis jesli wiesz lepiej?co za taborety
UsuńDzień dobry , czy może być szara renata?
OdpowiedzUsuńTak, może być. Pozdrawiam.
UsuńSkusiłem się nazwą przepisu. Niestety w składnikach nie widzę starego zeszytu.
OdpowiedzUsuń...stary zeszyt jest nie zdrowy.😀
UsuńWitam czy musi być forma okrągła? ja mam 30X25
OdpowiedzUsuńNie musi być. Jeśli chodzi o rozmiary jakie Pani podała -placek wyjdzie trochę niższy.Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCzy można zastąpić mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńNie piekłam, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńbez oleju ani margaryny ,zero tłuszczu?
OdpowiedzUsuńTak. Tylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.
Usuń