Tani placek ze starego zeszytu naszej babci


Pyszny i szybki w wykonaniu placek z 4 składników, które mamy zazwyczaj w domu.


Przeglądając ostatnio stare kucharskie zapiski babci, przypomniał mi się placek, który dawniej gościł u nas bardzo często. To takie niezawodne ciasto, które robi się szybko. Ten placek zawsze się udaje, jest puszysty i chętnie (a nawet szybko😊) zjadany przez domowników 😊😉 - o tak! Polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru + u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dużych jaj ( u mnie jajka od kurek teściowej - te jajka są dość duże)
  • 1 kg jabłek - najlepiej antonówek lub innych kwaśnych i kruchych
szklanka=250 ml
wymiary formy: najlepiej tortownica okrągła lub kwadratowa - u mnie 24x24 cm



Wykonanie:
Cukry z żółtkami miksujemy na pulchną masę. Następnie dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy. Potem dodajemy ubite białka - powoli i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy pokrojone na małe ćwiartki jabłka - delikatnie i dokładnie należy wmieszać je w ciasto.


Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C, u mnie opcja góra- dół - nasze ciasto piekło się ok. 40 min. Ten placek można piec w prodiżu - tak najczęściej robiła babcia.




Gotowe (u nas jeszcze ciepłe):




Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Życzymy smacznego!


18 komentarzy:

  1. Nie trzeba żadnego proszku do pieczenia ani tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, tylko składniki podane w przepisie 🙂.

      Usuń
  2. Właśnie piekę, rośnie jak szalony.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Najlepiej użyć tortownicy - okrągłej lub kwadratowej - u mnie 24cmx24 cm.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie 🙂Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Daj więcej!Po co Ci ten przepis jesli wiesz lepiej?co za taborety

      Usuń
  5. Dzień dobry , czy może być szara renata?

    OdpowiedzUsuń
  6. Skusiłem się nazwą przepisu. Niestety w składnikach nie widzę starego zeszytu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam czy musi być forma okrągła? ja mam 30X25

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być. Jeśli chodzi o rozmiary jakie Pani podała -placek wyjdzie trochę niższy.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Czy można zastąpić mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. bez oleju ani margaryny ,zero tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Tylko składniki podane w przepisie. Pozdrawiam.

      Usuń