Prosty przepis na domowy chleb (mięciutki w środku, z chrupiącą skórką)


Przepis na domowy chleb wypróbowany wielokrotnie. Rozsmakowała się w nim cała nasza rodzina. Ten chleb zawsze wychodzi i jest prosty do zrobienia.

Chleb jest mięciutki w środku, z chrupiącą skórką. Polecam! W kuchni pomaga mi 5- letni Urwis 😊💪.

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej (może być np. wrocławska typ 500) plus trochę mąki do podsypania ciasta
  • 400 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki oleju



Wykonanie:
Do maślanki wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę z drożdżami oraz olej. Zagniatamy jednolite ciasto (ciasto odchodzi od dłoni). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.






Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy (ciasto podsypałam delikatnie mąką). Z tak przygotowanego ciasta formułujemy wałek, robimy ostrym nożem ukośne nacięcia, chleb smarujemy delikatnie wodą i posypujemy makiem. Chleb przekładamy na dużą blachę z piekarnika (blachę można oprószyć mąką lub wyścielić papierem do pieczenia), nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z opcją góra- dół. Nasz chleb piekł się ok. 35 min.




Chleb po upieczeniu:


Gotowy chleb studzimy na kratce.






Życzymy smacznego!



11 komentarzy:

  1. Apetyczny ten chlebek, musimy wypróbować. Dziękujemy za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy maślankę trzeba troszke podgrzać czy drożdże wrzucać do zimnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślanka nie może być zimna prosto z lodówki, można ją delikatnie podgrzać. Ja wstawiam ją do naczynia z ciepłą wodą. Pozdrawiam

      Usuń
  3. A czy zamiast maślanki może być kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chleb zawsze robię na maślance. Proszę spróbować z kefirem... Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Upiekłam chlebek , jest super.
    Dziękuję bardzo :-) za przepis .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po upieczeniu czuć ten chlebek drożdżami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drozdzami nie czuć tylko malizną

      Usuń
    2. Trochę tak. Proszę spróbować z suchymi drożdżami wówczas nie będą tak wyczuwalne.

      Usuń