Ciasto snikers z przepisu mamy


Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. U nas to obowiązkowe ciacho na wszelkie uroczystości i święta. Wygląda bardzo efektownie i smakuje naprawdę wyśmienicie.

Taki snikers przygotowuje moja mama. Dla mnie to najlepszy i sprawdzony przepis😉. Ciasto z powodzeniem może zastąpić tort - doskonałe na imieniny, urodziny, święta lub inne okazje. Do tego przepisu wracam często (jeśli jest tylko ku temu okazja😉), bo ciasto jest naprawdę wyborne.

Składniki:
biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
warstwa bezowa:
  • 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • polewa czekoladowa
Wymiary formy: 25cmx36 cm



Wykonanie:
Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Sukcesywnie wsypujemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.




Beza: Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy - całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C do lekkiego zarumienienia. Nasza beza piekła się ok. 45 min.


Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy bardzo intensywnie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy.




Złożenie placka: Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Na to kładziemy upieczoną bezę, którą pokrywamy masą kajmakową (lekko podgrzaną, by lepiej się rozsmarowała). Na masę kajmakową kładziemy drugi blat biszkoptowy, a na niego pozostałą masę budyniową. Całość polewamy polewą czekoladową (u nas z gorzkiej czekolady) i dekorujemy pokrojonymi orzechami.




Gotowe ciasto:






Życzymy smacznego!




2 komentarze: