Ciasto snikers z przepisu mamy


Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. U nas to obowiązkowe ciacho na wszelkie uroczystości i święta. Wygląda bardzo efektownie i smakuje naprawdę wyśmienicie.

Taki snikers przygotowuje moja mama. Dla mnie to najlepszy i sprawdzony przepis😉. Ciasto z powodzeniem może zastąpić tort - doskonałe na imieniny, urodziny, święta lub inne okazje. Do tego przepisu wracam często (jeśli jest tylko ku temu okazja😉), bo ciasto jest naprawdę wyborne.

Składniki:
biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
warstwa bezowa:
  • 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • polewa czekoladowa
Wymiary formy: 25cmx36 cm



Wykonanie:
Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Sukcesywnie wsypujemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.




Beza: Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy - całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C do lekkiego zarumienienia. Nasza beza piekła się ok. 45 min.


Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy bardzo intensywnie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy.




Złożenie placka: Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Na to kładziemy upieczoną bezę, którą pokrywamy masą kajmakową (lekko podgrzaną, by lepiej się rozsmarowała). Na masę kajmakową kładziemy drugi blat biszkoptowy, a na niego pozostałą masę budyniową. Całość polewamy polewą czekoladową (u nas z gorzkiej czekolady) i dekorujemy pokrojonymi orzechami.




Gotowe ciasto:






Życzymy smacznego!




19 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna boomba kaloryczna! Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam, niebo w gębie. Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam czy może mi pani powiedzieć czy biszkopt jest pieczony z 7jaj i czy jeszcze dodatkowo jest 5,jaj

      Usuń
    2. Biszkopt pieczemy z 7 jaj, oprócz tego 5 białek wykorzystujemy do bezy, a 5 żółtek do masy. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ulubione ciasto mojej rodzinki, przepis super, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki wymiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam z tego przepisu, ciasto rewelacyjne, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli pieczemy bezę dzień wcześniej to żółtka przechować w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie się prezentuje, idealne ciasto imieninowe dla męża. Dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam ,a jaka pojemność szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy beza wychodzi taka gumowa?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ciasto jest ścisłe? Może postać na tacy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może, ”nie popłynie”, ale mimo wszystko powinno być przechowywane w lodówce.

      Usuń
  11. Czy nasączyć blaty biszkoptowe i beze??

    OdpowiedzUsuń