Taki snikers przygotowuje moja mama. Dla mnie to najlepszy i sprawdzony przepis😉. Ciasto z powodzeniem może zastąpić tort - doskonałe na imieniny, urodziny, święta lub inne okazje. Do tego przepisu wracam często (jeśli jest tylko ku temu okazja😉), bo ciasto jest naprawdę wyborne.
Składniki:
biszkopt:
Wykonanie:
Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Sukcesywnie wsypujemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
Beza: Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy - całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C do lekkiego zarumienienia. Nasza beza piekła się ok. 45 min.
Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy bardzo intensywnie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy.
Złożenie placka: Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Na to kładziemy upieczoną bezę, którą pokrywamy masą kajmakową (lekko podgrzaną, by lepiej się rozsmarowała). Na masę kajmakową kładziemy drugi blat biszkoptowy, a na niego pozostałą masę budyniową. Całość polewamy polewą czekoladową (u nas z gorzkiej czekolady) i dekorujemy pokrojonymi orzechami.
Gotowe ciasto:
Życzymy smacznego!
biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 5 żółtek
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- orzechy włoskie do dekoracji
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Sukcesywnie wsypujemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia.
Beza: Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier nadal miksując na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy - całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C do lekkiego zarumienienia. Nasza beza piekła się ok. 45 min.
Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy bardzo intensywnie, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy.
Złożenie placka: Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Na to kładziemy upieczoną bezę, którą pokrywamy masą kajmakową (lekko podgrzaną, by lepiej się rozsmarowała). Na masę kajmakową kładziemy drugi blat biszkoptowy, a na niego pozostałą masę budyniową. Całość polewamy polewą czekoladową (u nas z gorzkiej czekolady) i dekorujemy pokrojonymi orzechami.
Gotowe ciasto:
Życzymy smacznego!
Bardzo smaczna boomba kaloryczna! Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam, niebo w gębie. Przepis super.
OdpowiedzUsuńWitam czy może mi pani powiedzieć czy biszkopt jest pieczony z 7jaj i czy jeszcze dodatkowo jest 5,jaj
UsuńBiszkopt pieczemy z 7 jaj, oprócz tego 5 białek wykorzystujemy do bezy, a 5 żółtek do masy. Pozdrawiam.
UsuńUlubione ciasto mojej rodzinki, przepis super, polecam....
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńWymiary formy: 25cmx36 cm.
UsuńPiekłam z tego przepisu, ciasto rewelacyjne, polecam....
OdpowiedzUsuńJeżeli pieczemy bezę dzień wcześniej to żółtka przechować w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńW lodówce. Pozdrawiam.
UsuńSmakowicie się prezentuje, idealne ciasto imieninowe dla męża. Dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńProszę 🙂
UsuńWitam ,a jaka pojemność szklanki?
OdpowiedzUsuń250 ml 😉.
UsuńCzy beza wychodzi taka gumowa?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto jest ścisłe? Może postać na tacy?
OdpowiedzUsuńTak może, ”nie popłynie”, ale mimo wszystko powinno być przechowywane w lodówce.
UsuńCzy nasączyć blaty biszkoptowe i beze??
OdpowiedzUsuńJa już tego nie robię. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń