Ciasto poproszę o dokładkę - przepyszne


Ciasto, które ostatnio jest naszym faworytem pośród słodkości. Rodzina bardzo często prosi o przygotowanie tego wypieku 😉 - tak się zajadają tym ciastem, że aż miło popatrzeć😉.

Ciasto jest proste w wykonaniu, pięknie wyrasta i smakuje wyśmienicie. Z pewnością polecam! Sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i na niedzielę.

Składniki:
Ciasto (składniki w temp. pokojowej):
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 3 cytryny
  • 300g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa z jabłkami:
  • 1 kg jabłek - u mnie szara reneta
  • łyżka masła
  • 30g rodzynek (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
warstwa serowa:
  • 500g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 18g budyniu waniliowego
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Wymiary formy: 38 cm x 23 cm



Wykonanie:
Przygotowanie warstwy z jabłkami: Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy jabłka i rodzynki. Całość smażymy (jabłka powinny zmięknąć, ale nie powinny się rozpaść). Można dodać także cynamon i wymieszać. Gotowe jabłka odstawiamy do ostygnięcia.


Przygotowanie warstwy serowej: Przekładamy do miski wszystkie składniki i miksujemy krótko do połączenia.




Przygotowanie ciasta: Wyciskamy sok z cytryn. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy sukcesywnie po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Dolewamy powoli sok z cytryn (ciasto może się zważyć - nic nie szkodzi). Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - łyżką należy delikatnie należy wmieszać mąkę.




Złożenie ciasta - przygotowanie do pieczenia.
Więcej niż połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka. Na jabłka wykładamy przygotowany ser, a na ser wykładamy resztę ciasta - za pomocą łyżki robimy kleksy - ciasto zleje się podczas pieczenia). Patrz na zdjęcia poniżej.




Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.


Ciasto gdy wystygnie można kroić na kawałki i posypać cukrem pudrem.




Życzymy smacznego !



1 komentarz: