Bardzo smaczne ciasto. U nas w domu cieszy się dużą popularnością pośród słodkości.
Gdy mamy ochotę na cos słodkiego to wybór często pada na to ciasto. Jest ono naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, a połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wszystkich. Ciasto wychodzi wilgotne i bardzo smaczne. Świetne gdy mamy gości lub tak po prostu do kawy czy herbaty.
Składniki:
Ciasto:
Wymiary formy: 20cm x 24 cm
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.
Ciasto:
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie należy je delikatnie połączyć z masą.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej, te jajka są dość duże)
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 65 g rozpuszczonego masła
- 2 żółtka
- 2 białka
Wymiary formy: 20cm x 24 cm
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.
Ciasto:
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie należy je delikatnie połączyć z masą.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową.
Złożenie ciasta:
Do formy wylewamy ciemne ciasto. Przykrywamy je masą serową. Na masie serowej układamy odsączone, pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C (u mnie opcja góra - dół bez termoobiegu). Nasze ciasto piekło się ok. 50 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Gotowe ciasto po rozkrojeniu.
Życzymy smacznego!
Dlaczego ciasto na dole wyszło mokre i cienkie?
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi pyszne, wilgotne, proszę spróbować. Nam bardzo smakuje :).
UsuńCiasto w miejscu połączenia z masą serową ma ciemny pasek, jest jakby niedopieczone - zakalec? Co poszło nie tak?
OdpowiedzUsuńHmm, może powinna wydłużyć Pani czas pieczenia - czy przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzała Pani patyczkiem stan wypieczenia? Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWydaje mi się, że ciasto piekło się dość długo (dłużej niż zalecane w przepisie) Może masa serowa była za rzadka i dlatego powstała ta ciemniejsza warstwa między serem i ciastem?
OdpowiedzUsuńTa masa serowa jest trochę rzadka (zależy od jakości sera z wiaderka), ale ciemne ciasto nigdy nie wyszło mi z zakalcem. Może proszę spróbować z serem wiaderkowym z innej firmy. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZrobiłam dzisiaj wyszło pyszne , wszystko ok pięknie się upiekło
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂, pozdrawiam serdecznie🤗.
UsuńCzy kilogram sera to będzie za dużo? Czy wtedy trzeba zwiększyć ilość składników na ciasto?
OdpowiedzUsuńJeśli robię z kilograma sera to podwajam też ilość składników na ciasto i robię na dużą blachę. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńJaki ser z wiaderka pani poleca? Włoszczowa? Będzie ok żeby wszystko się udało?
OdpowiedzUsuńWieluń, Mój ulubiony. Zazwyczaj korzystam z tego sera widerkowego.
Usuń