Pyszne i szybkie ciasto na niedzielę


Bardzo smaczne ciasto. U nas w domu cieszy się dużą popularnością pośród słodkości.

Gdy mamy ochotę na cos słodkiego to wybór często pada na to ciasto. Jest ono naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, a połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wszystkich. Ciasto wychodzi wilgotne i bardzo smaczne. Świetne gdy mamy gości lub tak po prostu do kawy czy herbaty.

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej, te jajka są dość duże)
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
dodatkowo: brzoskwinie w puszce (ok. 150 g)

Wymiary formy: 20cm x 24 cm



Przygotowanie:

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w plastry.

Ciasto:
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie należy je delikatnie połączyć z masą.




Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło - całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą serową.




Złożenie ciasta:

Do formy wylewamy ciemne ciasto. Przykrywamy je masą serową. Na masie serowej układamy odsączone, pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C (u mnie opcja góra - dół bez termoobiegu). Nasze ciasto piekło się ok. 50 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.




Gotowe ciasto po rozkrojeniu.








Życzymy smacznego!


12 komentarzy:

  1. Dlaczego ciasto na dole wyszło mokre i cienkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne, proszę spróbować. Nam bardzo smakuje :).

      Usuń
  2. Ciasto w miejscu połączenia z masą serową ma ciemny pasek, jest jakby niedopieczone - zakalec? Co poszło nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, może powinna wydłużyć Pani czas pieczenia - czy przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzała Pani patyczkiem stan wypieczenia? Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Wydaje mi się, że ciasto piekło się dość długo (dłużej niż zalecane w przepisie) Może masa serowa była za rzadka i dlatego powstała ta ciemniejsza warstwa między serem i ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta masa serowa jest trochę rzadka (zależy od jakości sera z wiaderka), ale ciemne ciasto nigdy nie wyszło mi z zakalcem. Może proszę spróbować z serem wiaderkowym z innej firmy. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Zrobiłam dzisiaj wyszło pyszne , wszystko ok pięknie się upiekło

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy kilogram sera to będzie za dużo? Czy wtedy trzeba zwiększyć ilość składników na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robię z kilograma sera to podwajam też ilość składników na ciasto i robię na dużą blachę. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Jaki ser z wiaderka pani poleca? Włoszczowa? Będzie ok żeby wszystko się udało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieluń, Mój ulubiony. Zazwyczaj korzystam z tego sera widerkowego.

      Usuń