Sernik z przepisu siostry Julii


Sernik z przepisu siostry Julii piekę najczęściej. U nas cała rodzina się nim zajada, wszystkim bardzo smakuje.

Polecam spróbować - sernik wychodzi przepyszny, dla nas rewelacyjny. Przepis na dużą blachę o wymiarach: 23x37 cm.

Składniki:
  • 1,5 kg białego sera półtłustego
  • 200 g masła
  • 15 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • ok. 0,5 kg cukru (lub wedle uznania)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cytryna (skórka i sok z połowy cytryny)
  • szczypta soli
  • opakowanie herbatników (ok. 30 ciasteczek)
  • opcjonalnie: rodzynki



Wykonanie:
Ser mielimy dwa razy. W dużym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrami. Dodajemy kolejno po żółtku, nadal ucierając. Następnie dodajemy zmielony ser, potem - budyń (proszek), kaszę oraz dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz rodzynki (opcjonalnie) - mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę z białek należy delikatnie wmieszać w masę serową. Blaszkę wykładamy herbatnikami i wykładamy gotową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu) - nasz sernik piekł się ok. 1h.




Sernik po upieczeniu:





Po rozkrojeniu:



 


Tutaj pieczony jeszcze innym razem. 


Życzymy smacznego!


6 komentarzy:

  1. A w którym momencie dodacser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie masło ucieramy z cukrami, dodajemy kolejno po żółtku, a następnie ser zmielony dwa razy. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Lepszego sernika nie jadłam, polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, muszę upiec....

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam z tego przepisu, jeden z lepszych serników, polecam .....

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten sernik można upiec beż spodu,bo herbatniki nasiąkły całe

    OdpowiedzUsuń