Polecam spróbować - sernik wychodzi przepyszny, dla nas rewelacyjny. Przepis na dużą blachę o wymiarach: 23x37 cm.
Składniki:
- 1,5 kg białego sera półtłustego
- 200 g masła
- 15 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- ok. 0,5 kg cukru (lub wedle uznania)
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1 cytryna (skórka i sok z połowy cytryny)
- szczypta soli
- opakowanie herbatników (ok. 30 ciasteczek)
- opcjonalnie: rodzynki
Wykonanie:
Ser mielimy dwa razy. W dużym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrami. Dodajemy kolejno po żółtku, nadal ucierając. Następnie dodajemy zmielony ser, potem - budyń (proszek), kaszę oraz dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz rodzynki (opcjonalnie) - mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę z białek należy delikatnie wmieszać w masę serową. Blaszkę wykładamy herbatnikami i wykładamy gotową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu) - nasz sernik piekł się ok. 1h.
Sernik po upieczeniu:
Po rozkrojeniu:
A w którym momencie dodacser?
OdpowiedzUsuńMiękkie masło ucieramy z cukrami, dodajemy kolejno po żółtku, a następnie ser zmielony dwa razy. Pozdrawiam.
UsuńLepszego sernika nie jadłam, polecam przepis...
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, muszę upiec....
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, jeden z lepszych serników, polecam .....
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik można upiec beż spodu,bo herbatniki nasiąkły całe
OdpowiedzUsuń