Sałatka weekendowa


Pyszna i szybka w wykonaniu sałatka. Sprawdzi się na wszelkie uroczystości rodzinne i imprezy.

Sałatka, która często u nas gości. Pięknie prezentuje się na stole i smakuje przepysznie. Jest lekka i można ją szybko przygotować, polecam! 

Składniki:
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (puszka 180 g)
  • 3 duże jajka
  • pomidorki koktajlowe (8-10 sztuk)
  • papryka czerwona (u mnie połówka średniej papryki)
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: oliwki zielone
sos:
  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka kropli wody




Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w pióra. Pomidory i oliwki kroimy na połówki, a paprykę w kostkę. Sałatę myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Szczypiorek drobno kroimy.

Sos: Mieszamy wszystkie składniki na sos. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli wody. Sos można też zrobić z podwójnej ilości składników.

Na dużym półmisku układamy sałatę (można ją polać połową przygotowanego sosu jeśli sałatkę będziemy jeść od razu). 




Na sałacie układamy pokrojone warzywa (pomidorki, cebulę, paprykę, oliwki), tuńczyka (kawałki) oraz jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.





Sałatka gotowa:



Życzymy smacznego!