Sernik z przepisu siostry Julii


Sernik z przepisu siostry Julii piekę najczęściej. U nas cała rodzina się nim zajada, wszystkim bardzo smakuje.

Polecam spróbować - sernik wychodzi przepyszny, dla nas rewelacyjny. Przepis na dużą blachę o wymiarach: 23x37 cm.

Składniki:
  • 1,5 kg białego sera półtłustego
  • 200 g masła
  • 15 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • ok. 0,5 kg cukru (lub wedle uznania)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cytryna (skórka i sok z połowy cytryny)
  • szczypta soli
  • opakowanie herbatników (ok. 30 ciasteczek)
  • opcjonalnie: rodzynki



Wykonanie:
Ser mielimy dwa razy. W dużym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrami. Dodajemy kolejno po żółtku, nadal ucierając. Następnie dodajemy zmielony ser, potem - budyń (proszek), kaszę oraz dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z połowy cytryny oraz rodzynki (opcjonalnie) - mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę z białek należy delikatnie wmieszać w masę serową. Blaszkę wykładamy herbatnikami i wykładamy gotową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu) - nasz sernik piekł się ok. 1h.




Sernik po upieczeniu:





Po rozkrojeniu:



 


Tutaj pieczony jeszcze innym razem. 


Życzymy smacznego!


12 komentarzy:

  1. A w którym momencie dodacser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie masło ucieramy z cukrami, dodajemy kolejno po żółtku, a następnie ser zmielony dwa razy. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Lepszego sernika nie jadłam, polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, muszę upiec....

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam z tego przepisu, jeden z lepszych serników, polecam .....

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten sernik można upiec beż spodu,bo herbatniki nasiąkły całe

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny sernik, dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam!Mam pytanie jak raki sernik wyjąć z brytwanny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykrywamy deską brytwannę. Przyciskamy reką od góry, energicznie odwracamy do góry dnem. Ściągamy brytwannę, drugą deskę kładziemy na ciasto, ponowne odwracamy (przytrzymując obiema deskami). Gotowe. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Witam czy ten sernik przy tej ilości twarogu jest bardzo słodki z taką ilością cukru czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas jest ok. Ale to już zależy jak kto lubi. Można dać mniej cukru niż w przepisie.

      Usuń