Wiosenna sałatka


Pyszna, zdrowa, bardzo wiosenna sałatka. Sałatka jest lekka i doskonała na śniadanie, kolację lub po prostu jako przekąska w ciągu dnia.
Ta sałatka bardzo nam smakuje. Dla mnie to taka wiosna na talerzu 😉. Polecam!

Składniki:
  • 1 mała sałata masłowa
  • 2 duże pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 jajka
  • 1 serek wiejski
  • sól i pieprz do smaku
sos:
  • sos sałatkowy - u mnie ziołowo-koperkowy (9g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku




Wykonanie:
Sałatę masłową myjemy, oczyszczamy, rwiemy liście na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, osuszamy (można sparzyć i obrać ze skórki), kroimy w ósemki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Serek wiejski odsączamy z nadmiaru śmietanki.

Sos: Sos sałatkowy (proszek) mieszamy z 3 łyżkami oliwy, 3 łyżkami wody i 1 łyżką soku z cytryny (do smaku można też dodać musztardę). Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy.

Wszystkie składniki (z wyjątkiem serka, jajek, szczypiorku) przekładamy do jednej miski, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy.




Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy na duży półmisek. Układamy jajka, przyozdabiamy serkiem wiejskim i szczypiorkiem.




Gotowa sałatka prezentuje się tak:





Życzymy smacznego!