Puszyste racuchy


Te racuchy podbiły nasze serca. Wychodzą puszyste i obłędnie smaczne.

Racuszki, które goszczą u nas na stałe już od dawna. Ich przygotowanie do dosłownie chwilka, a mamy ciepły i sycący posiłek dla całej rodziny. Dla nas to najlepsze racuchy.

Składniki (na ok. 15 dużych racuchów):
  • 400 g maślanki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki z górką mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. łyżki cukru
  • cukier z wanilią lub aromat waniliowy
  • 2 duże jabłka




Wykonanie:
Do maślanki dodajemy sól, cukry, sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz całą mąkę. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut (aby napęczniało od sody). Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka. Jabłka należy wmieszać w ciasto łyżką.




Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, (smażę na średnim ogniu) smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia. Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym.




Gotowe!


My jeszcze ciepłe racuchy oprószamy cukrem pudrem.






Życzymy smacznego!