Obiadowa sałatka z buraczków


Takie buraczki na ciepło zawsze robiła moja mama. Jest to bardzo prosty, a niezwykle smaczny dodatek do drugiego dania.

Buraczki na ciepło robię często, bardzo je lubimy. Pysznie, zdrowo i prosto.



Składniki:
  • 0,5 kg buraków
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sok z 1/2 małej cytryny oraz otarta skórka
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej lub więcej wedle uznania)
  • sól do smaku




Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W garnku (najlepiej o grubym dnie) rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy starte na tarce buraki, jabłko, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Dusimy aż jabłko będzie równie miękkie jak buraki (ok. 5 min). Jeśli warzywa bardzo przywierają można dodać trochę wody (ok. 2 łyżki). Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i doprawiamy solą (do smaku).




Gotowe. Tak przygotowane buraczki podaję na ciepło.





Życzymy smacznego!