Łatwy i sprawdzony przepis. Pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i dużych nakładów pracy.
Moi bliscy bardzo lubią to ciasto. Ciasto wygląda bardzo efektownie i smakuje naprawdę znakomicie. Często robię je na przeróżne uroczystości - jest szybkie i bardzo podzielne. Przepis na dużą formę o wymiarach: 23 cm x 35 cm.
Składniki:
biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru (lub mniej, wg uznania)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka (np. cytrynowa czy pomarańczowa)
- 0,5 l śmietanki 30 %
- 1 tabliczka białej czekolady (100g)
- 2 śnieżki
ok. 1 tabliczka gorzkiej czekolady (do starcia i posypania ciasta)
do nasączenia biszkoptu: alkohol, herbatka owocowa, itp.
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywna pianę. Nadal miksując na najwyższych obrotach, sukcesywnie wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na mniejszych obrotach wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasz biszkopt piekł się ok. 30 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrajam biszkopt wzdłuż na dwie części. Dolną część nasączam (u mnie herbatka owocowa).
Krem: Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy ją do śmietany. Całość lekko podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła (ale nie gotujemy!). Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietany z rozpuszczoną czekoladą dodajemy śnieżki i ubijamy mikserem. Masa gotowa.
Złożenie ciasta: Nasączony spód biszkopta smarujemy masą jabłkową, następnie wykładamy 1/2 kremu, na to kładziemy drugi biszkopt (ja również go delikatnie nasączam). Następnie placek pokrywamy pozostałą częścią kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Placek wkładam do lodówki do schłodzenia i stężenia.
Ciasto po rozkrojeniu:
Życzymy smacznego!
Przepyszne, dziękuję za smakowity przepis....
OdpowiedzUsuńProszę i pozdrawiam.
UsuńBardzo nieprecyzyjny przepis, nie lubię takich. Szklanka cukru, ale szklanka 200ml czy 250? Łyżka mąki, ale czubata czy płaska? Już raz się przejechałam na tym że w przepisie były szklanki pojemnoś 250ml a moje mają 200...
OdpowiedzUsuńSzklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiacho super. Bardzo łatwe i pyszne.
OdpowiedzUsuńKrem będzie smaczniejszy jeśli dzień wcześniej podgrzejemy śmietanę 36% z białą czekoladą (wystarczy połamać na kosteczki i na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia) schłodzoną ubić bez dodawania śnieżki czy smietan fix. Polecam śmietana jest sztywna i ma wyjątkowy smak.
OdpowiedzUsuńŚmietanę trzeba gotować z czekoladą ?
OdpowiedzUsuńŚmietanę z czekoladą lekko podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła (ale nie gotujemy!). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń