Ciasto boska zachcianka


Pyszny przekładaniec. Ciasto jest bardzo podzielnie, idealne na każdą okazję.

Ten przepis podrzuciła mi ostatnio mama od swojej koleżanki. Ciasto nie wymaga dużo pracy, więc postanowiłyśmy je wypróbować. Ciasto wyszło przepyszne i ma wszystko to co uwielbiają łasuchy😉😊. Fajne ciacho na wiele okazji i święta, ale i nie tylko 😉 - polecam! Przepis na dużą formę o wymiarach: 23 cm x 35 cm.



Składniki:
ciasto:
  • 7 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru (ja użyłam cukier trzcinowy)
  • 50 g kakao
  • 140 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
dodatkowo:
  • 2 opakowania ciastek delicje (u mnie wiśniowe)
  • ok. 200 g powidła śliwkowego
polewa: tabliczka czekolady do rozpuszczenia lub polewa kakaowa:
  • 8 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody



Wykonanie:
Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Następnie, delikatnie miksując już na najmniejszych obrotach, stopniowo dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto pieczemy do "suchego patyczka". Nasze piekło się ok. 30 min. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Blaty dobrze nasączam (np. herbatką owocową czy alkoholem).
Ja upiekłam dwa cieńsze blaty (dlatego moje ciasto jest bardzo wysokie), ale spokojnie wystarczy upiec jedno ciasto z podanych składników i przekroić (ciasto będzie trochę niższe niż u mnie, ale równie pyszne).

Krem: Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy. 




Złożenie ciasta:
Nasączony dolny blat ciasta smarujemy powidłem śliwkowym. Na powidła wykładamy ciastka delicje (wykładamy je galaretką do spodu). Na delicje wykładamy krem. Krem przykrywamy drugim blatem ciasta (u mnie blat również nasączony). Ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka lub przygotowujemy polewę kakaową.
Przepis na naszą ulubioną polewę kakaową (niezawodny przepis mojej teściowej): Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą zestawiamy z ognia.




Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.






Życzymy smacznego!



6 komentarzy:

  1. Jaki wymiar blachy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie powidła śliwkowe używacie? Nie mam własnej roboty...

    OdpowiedzUsuń
  3. A może być większa blacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej trzymałabym się podanych wymiarów, aby ciasto można było przekroić na dwa blaty.

      Usuń