Roladki bratowej

Te aromatyczne i kruche roladki królowały ostatnio na rodzinnym spotkaniu u bratowej.

Dziś mam dla Was bardzo smaczny i prosty przepis na obiad, który miałam okazję po raz pierwszy spróbować u mojej Bratowej. Te aromatyczne roladki zaskoczyły nas wszystkich smakiem i znikały ze stołu jako pierwsze. Zagościły więc i w mojej kuchni. Polecam - świetny pomysł na rodzinny czy świąteczny obiad.



Składniki:
  • ok. 8 plastrów schabu
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi suszony, papryka słodka, słodka wędzona papryka (opcjonalnie odrobina ostrej papryki), koperek suszony, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie (ok. 5 kulek), liście laurowe (ok. 3)
  • 8 plastrów szynki
  • kilka plasterków sera żółtego
  • kilka paseczków ogórka konserwowego
  • musztarda sarepska
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie czosnek suszony)
  • dodatkowo: olej do smażenia, mąka pszenna, natka pietruszki




Przygotowanie:
Schab rozbijamy cienko. Z jednej strony oprószamy słodką wędzoną papryką, solą i czosnkiem suszonym (ja wykorzystałam czosnek przeciśnięty przez praskę, wklepałam w mięso), z drugiej strony oprószamy słodką papryką (można dodać odrobinę ostrej), czosnkiem niedźwiedzim suszonym, odrobiną suszonego kopru, solą. Przyprawy wklepujemy delikatnie w mięso, a każdy plaster (z jednej strony) smarujemy musztardą. Na każdym mięsie układamy plasterek szynki, sera żółtego i paseczki ogórka konserwowego. Mięso zwijamy w roladę, a brzegi wciskamy do środka i delikatnie spinamy wykałaczką.





Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju do ładnego zarumienienia. Następnie dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze chwilę całość. Mięso oprószamy 2-3 płaskimi łyżkami mąki pszennej, ostrożnie mieszamy i zalewamy całość wrzątkiem (tak, by mięso było prawie zakryte). Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, można doprawić pieprzem ziołowym. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Na koniec doprawiamy w razie konieczności do smaku.





Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. 



Życzymy smacznego!