Wiosenne jajka


Kolorowe jajeczka, które swoim wyglądem kuszą każdego do spróbowania. 

Bardzo smaczna przekąska, pięknie prezentuje się na stole. Robię je nie tylko na święta, ale też przy okazji różnych imprez. Swoim wyglądem zachęcają gości do spróbowania - i muszę przyznać, że to jedne z tych jajek faszerowanych, które najszybciej znikają ze stołu😁👌😜.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 3 rzodkiewki
  • ok. 10 dkg żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • kawałek papryki: czerwonej, żółtej, pomarańczowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki. Delikatnie wyjmujemy żółtka, tak aby nie uszkodzić białek.
Rzodkiewki, szczypiorek i papryki drobno kroimy. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Żółtka dusimy widelcem, dodajemy jogurt, majonez, ser żółty, rzodkiewki i połowę szczypiorku. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





Farsz przekładamy do wydrążonych białek. Jajka dekorujemy z wierzchu drobno pokrojonymi papryczkami oraz szczypiorkiem.




Gotowe.


Życzymy smacznego!




1 komentarz: