To ciasto piekę zawsze na przeróżne uroczystości i święta, bo rodzinie i znajomym bardzo przypadło do gustu. I powiem szczerze, że u nas bez kawałka dokładki czy kawałka na wynos się nie obejdzie.
Przepis krok po kroku na dużą blachę. Ciasto naprawdę szybko się robi i wychodzi pychotka.
Składniki:
Ciasto cytrynowe (składniki w temp. pokojowej):
dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
Wymiary formy: 38 cm x 23 cm
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w półplasterki. Przed wyłożeniem brzoskwiń na ciasto mieszam je z ok. 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie warstwy serowej: Przekładamy do miski wszystkie składniki i miksujemy krótko do połączenia.
Przygotowanie ciasta cytrynowego: Wyciskamy sok z cytryn. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli wlewamy sok z cytryn (ciasto może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - łyżką należy delikatnie wmieszać mąkę. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Złożenie ciasta - przygotowanie do pieczenia.
Więcej niż połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Na brzoskwinie wykładamy przygotowany ser, a na ser wykładamy resztę ciasta - za pomocą łyżki robimy kleksy - ciasto zleje się podczas pieczenia. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie można pokroić je na kawałki i posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Przepis krok po kroku na dużą blachę. Ciasto naprawdę szybko się robi i wychodzi pychotka.
Składniki:
Ciasto cytrynowe (składniki w temp. pokojowej):
- 250g masła
- 6 jajek
- 200g cukru
- 3 cytryny (małe)
- 300g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 18g budyniu waniliowego
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
Wymiary formy: 38 cm x 23 cm
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w półplasterki. Przed wyłożeniem brzoskwiń na ciasto mieszam je z ok. 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie warstwy serowej: Przekładamy do miski wszystkie składniki i miksujemy krótko do połączenia.
Przygotowanie ciasta cytrynowego: Wyciskamy sok z cytryn. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli wlewamy sok z cytryn (ciasto może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - łyżką należy delikatnie wmieszać mąkę. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Złożenie ciasta - przygotowanie do pieczenia.
Więcej niż połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Na brzoskwinie wykładamy przygotowany ser, a na ser wykładamy resztę ciasta - za pomocą łyżki robimy kleksy - ciasto zleje się podczas pieczenia. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie można pokroić je na kawałki i posypać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
Ciasto naprawdę piękne wyszło. Sama mam ochotę go upiec, ale jeszcze muszę poczekać, bo dopiero dzisiaj zamówiłam nowy piekarnik. Zdecydowałam się na taki z kuchnią ceramiczną mam nadzieję że się sprawdzi
OdpowiedzUsuńMam pytanko do sera nie daje się masła bo nie podane jest
OdpowiedzUsuńNie trzeba, tylko składniki z przepisu 🙂
UsuńCzy można dodać jabłka zamiast sera?
OdpowiedzUsuńZamiast brzoskwiń można dodać podsmażone jabłka (ok. 1kg), do jabłek można dodać rodzynki i cynamon jeśli lubimy. Też super smakuje 😉🙂. Z sera bym nie rezygnowała, to już będzie całkiem inne ciasto 😉.
UsuńCiasto bardzo dobre ale piekłam je w tortownicy 1,5 h
OdpowiedzUsuńI jeszcze spod mógłby być bardziej podpieczony
Moze lepiej włączyć termoobieg?
Każdy piekarnik piecze trochę inaczej 😉. Proszę próbować 🙂, u mnie jest ok z opcją bez termoobiegu.
UsuńWitam, czy 500g twarogu wystarcza na tak dużą blachę
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńJa mam wątpliwości co do proporcji. Nie za mało mąki jak na taką ilość jajek i masła? Zrobiłam i wyszedł dramat...niskie, ciasta na spodzie w ogóle nie widać ..całość strasznie mokra chociaż niby wydawało się że patyczek był suchy...smakowo połączenie fajne ale konsystencja ciasta kiepska. Nie wiem co zrobiłam "nie tak".
OdpowiedzUsuńProporcje na ciasto są ok. Jeśli ciasto cytrynowe nie urosło - Czy składniki na ciasto były w temp. pokojowej? Czy masło z cukrem było dobrze zmiksowane? Czy brzoskwinie były dobrze odsączone z syropu i wymieszane z mąką? Może zbyt dużo soku z cytryny? Pozdrawiam serdecznie.
Usuńupieczone! bardzo smaczne! miałam strach przed sokiem z cytryny,ale niepotrzebnie (ser niemielony nawet,kostka z Dino),przepis gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie ile ma być budynku 18g czyli połowa opakowania?
UsuńTak 18 g 🙂. Zależy jakie jest opakowanie budyniu - ile gram...
UsuńCiasto wyszło suche
OdpowiedzUsuń