Moje ciasto popisowe


To ciasto piekę zawsze na przeróżne uroczystości i święta, bo rodzinie i znajomym bardzo przypadło do gustu. I powiem szczerze, że u nas bez kawałka dokładki czy kawałka na wynos się nie obejdzie.


Przepis krok po kroku na dużą blachę. Ciasto naprawdę szybko się robi i wychodzi pychotka.


Składniki:
Ciasto cytrynowe (składniki w temp. pokojowej):
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 3 cytryny (małe)
  • 300g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa serowa:
  • 500g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 18g budyniu waniliowego
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń w syropie + mąka ziemniaczana 

dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta

Wymiary formy: 38 cm x 23 cm



Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w półplasterki. Przed wyłożeniem brzoskwiń na ciasto mieszam je z ok. 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie warstwy serowej: Przekładamy do miski wszystkie składniki i miksujemy krótko do połączenia.


Przygotowanie ciasta cytrynowego: Wyciskamy sok z cytryn. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli wlewamy sok z cytryn (ciasto może się zwarzyć - nic nie szkodzi). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - łyżką należy delikatnie wmieszać mąkę. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.




Złożenie ciasta - przygotowanie do pieczenia.
Więcej niż połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie wymieszane z mąką ziemniaczaną. Na brzoskwinie wykładamy przygotowany ser, a na ser wykładamy resztę ciasta - za pomocą łyżki robimy kleksy - ciasto zleje się podczas pieczenia. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.


Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka - nasze ciasto piekło się ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.




Gdy ciasto wystygnie można pokroić je na kawałki i posypać cukrem pudrem.





Życzymy smacznego!




47 komentarzy:

  1. Ciasto naprawdę piękne wyszło. Sama mam ochotę go upiec, ale jeszcze muszę poczekać, bo dopiero dzisiaj zamówiłam nowy piekarnik. Zdecydowałam się na taki z kuchnią ceramiczną mam nadzieję że się sprawdzi

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanko do sera nie daje się masła bo nie podane jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać jabłka zamiast sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast brzoskwiń można dodać podsmażone jabłka (ok. 1kg), do jabłek można dodać rodzynki i cynamon jeśli lubimy. Też super smakuje 😉🙂. Z sera bym nie rezygnowała, to już będzie całkiem inne ciasto 😉.

      Usuń
  4. Ciasto bardzo dobre ale piekłam je w tortownicy 1,5 h
    I jeszcze spod mógłby być bardziej podpieczony
    Moze lepiej włączyć termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej 😉. Proszę próbować 🙂, u mnie jest ok z opcją bez termoobiegu.

      Usuń
  5. Witam, czy 500g twarogu wystarcza na tak dużą blachę

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam wątpliwości co do proporcji. Nie za mało mąki jak na taką ilość jajek i masła? Zrobiłam i wyszedł dramat...niskie, ciasta na spodzie w ogóle nie widać ..całość strasznie mokra chociaż niby wydawało się że patyczek był suchy...smakowo połączenie fajne ale konsystencja ciasta kiepska. Nie wiem co zrobiłam "nie tak".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje na ciasto są ok. Jeśli ciasto cytrynowe nie urosło - Czy składniki na ciasto były w temp. pokojowej? Czy masło z cukrem było dobrze zmiksowane? Czy brzoskwinie były dobrze odsączone z syropu i wymieszane z mąką? Może zbyt dużo soku z cytryny? Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. upieczone! bardzo smaczne! miałam strach przed sokiem z cytryny,ale niepotrzebnie (ser niemielony nawet,kostka z Dino),przepis gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanie ile ma być budynku 18g czyli połowa opakowania?

      Usuń
    2. Tak 18 g 🙂. Zależy jakie jest opakowanie budyniu - ile gram...

      Usuń
  8. Ciasto wyszło suche

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę o przepis na Messengera

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać syrop z brzoskwiń nie toleruję cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy można podwoić porcje sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy dolna warstwa ciasta to "udźwignie", ale proszę próbować. Ja nie robiłam nigdy z podwójną porcją sera. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. A co można zamiast soku z cytryny i jaka ilość

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z sokiem z cytryny, może proszę spróbować zmniejszyć ilość bądź pominąć ten składnik. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  13. Ja to ciasto piekę od 35 lat tylko bez cytryn a mąki dodaje na oko poprostu żeby ciasto nie było gęste ani rzadkie i ser daje całe wiaderko a brzoskwinie na górę i przkrywam drugą częścią ciasta kładę takie kupki bo i tak się połączy 😀ale teraz zrobię z cytrynami

    OdpowiedzUsuń
  14. Przed chwilą upieklam, wyszło idealnie i jest pyszne.Dalam 650gsera,piekłam niecałe 40min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super 😊. Bardzo się cieszę 🤗. Pozdrawiam 😊.

      Usuń
  15. Pyszne ciasto zrobione przetestowane zniknela w jeden dzien

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam serdecznie właśnie wpadł mi teraz ten przepis chcem go wypróbować ale czy można zamiast brzoskwiń użyć malin bo mam pod dostatkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z malinami, ale proszę próbować 😉. Powinno być ok. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. Witam ,Ile +- będzie soku z cytryny ? Bo ja z trzech małych mam 190 ml.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziś upieczone i bardzo smaczne 😘😘 polecam bardzo pycha

    OdpowiedzUsuń
  19. Siedzi w piekarniku ale miałam obawy co do tego termoobiegiem i włączyłam na 180 45 minut 😊 podzielę się opinia po upieczeniu ciasta 😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry 😊 to może ja podzielę się swoją opinia co do tego przepisu😊 upiekłam wyszło smacznie ale zmniejszyłam proporcje masła mąki i cukru i dałam serek mój ulubiony o wadze 450g, co do pieczenia samego ciasta: termoobieg 180 i 45 min z tym, że ostatnie 10 min tylko na spod 😊 wyszło idealnie😊 dziękuje za przepis na to ciasto i z pewnością kiedyś jeszcze je powtórzę 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tą opinię🙂. Pozdrawiam serdecznie 🙂.

      Usuń
  21. Ja dziś piekę,próbowałam kilka razy piec ciasta ale za każdym razem zakalec,mam nadzieję ze dziś się uda,jak nie bede piekła do skutku🤣

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy ser z wiaderka można zastopic twarogiem

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy samo ciasto cytrynowe wychodzi suche, czy raczej wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wyszło mi odpowiednie 😁 jest przepyszne, zniknęło w jeden dzień 😁 gdzie znajdę przepisy na tą samą dużą blachę?

      Usuń
    2. Cieszę się że smakowało. Inne przepisy na świąteczne ciasta znajdzie Pani na na blogu pod linkiem : https://www.urwiswakcji.pl/search/label/%C5%9Bwi%C4%85teczne%20ciasto?&max-results=9
      W przepisach zawsze podaję wymiary formy 🙂. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  24. Ciasto wyszło bardzo dobre.Super przepis,proste i szybkie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Piekłam i do sera trzeba dodać masło bo wyszedł bardzo zbity.Użyłam sera mój ulubiony z wielunia może dla tego...Nie używam innego sera...

    OdpowiedzUsuń