Sałatka bratowej

Uwielbiamy takie sałatki ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.

Przepis dostałam od bratowej, u której jadłam sałatkę na imieninach. Jest smaczna, kolorowa i bardzo pożywna. Świetna jako przekąska imprezowa, ale także na co dzień - mężowi często pakuję taką sałatkę w pudełeczko do pracy. Polecam spróbować.



Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini (250 g) - z ulubionym nadzieniem, u mnie z mięsem
  • pół papryki czerwonej (można dać więcej)
  • 1 duży ogórek świeży
  • kilka rzodkiewek
  • 150 gram szynki (może być konserwowa, ale niekoniecznie)
  • mała puszka kukurydzy (ok. 160 g, można dać mniej)
  • rukola lub mix np. rukola + roszponka
  • pęczek koperku
  • podprażony słonecznik, mogą być orzeszki ziemne
sos:
  • majonez + jogurt (ilość wg uznania)
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy z wody i studzimy. Szynkę, paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w małe kosteczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek drobno siekamy. Rukolę myjemy.
Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do dużej salaterki i mieszamy.




Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. 




Przed podaniem schładzam sałatkę w lodówce.



Smacznego!