Ciasto pod każdy owoc


Najlepsze ciasto "pod każdy owoc", które zawsze wychodzi. Stary przepis z zapisków mojej mamy.

Ciasto, które moja mama robiła często, jak byłam dzieckiem. Ciasto nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, zawsze wychodzi, przygotowanie to tylko chwila miksowania składników (max. 10 min). Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, można użyć dowolnych owoców. Warto mieć w swoich zapiskach taki szybki i niezawodny przepis. Moi bliscy bardzo lubią to ciasto.


Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru (lub wedle uznania)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
dodatkowo: owoce - u mnie dziś rabarbar i truskawki, razem ok. 600 g
dodatkowo: kruszonka (ale można z niej zrezygnować)
  • 150 g mąki pszennej (u mnie pół/pół pszenna+krupczatka)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Forma o wymiarach: u mnie 20cm x 24 cm




Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki - jajka, szczyptę soli, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - całość miksujemy na jednolite ciasto.


Ciasto przekładamy do formy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy owoce. Delikatnie wciskam je w ciasto. U mnie truskawki (posypane wcześniej odrobiną mąki ziemniaczanej) oraz rabarbar (wcześniej zasypany cukrem, a powstały płyn odlany). Wierzch można dodatkowo posypać kruszonką (ale nie trzeba)- wszystkie składniki na kruszonkę delikatnie rozcieram w palcach.





Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy z opcją góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka. Moje ciasto piekło się ok. 45 min.




Gotowe. Naprawdę polecam.




Smacznego!


4 komentarze:

  1. Mi wyszedl zakalec 😆 mimo ze bylo ciasto zrobione krok po kroku. Ale w samku I tak dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło piękne i smaczne ,ale piekłam prawie godzinę, ciasto bardzo puszyste

    OdpowiedzUsuń