Chlebek samo zdrowie (czystoziarnisty)


Wyśmienity chlebek, który na stałe zagościł w mojej kuchni.

Chleb na samych ziarnach, bez mąki, jajek i żadnych środków spulchniający, jak soda czy proszek do pieczenia. Jest przepyszny i syci na znacznie dłużej, niż chleb z mąki pszennej. My uwielbiamy jego chrupiące brzegi. Można dodać do niego ulubione ziarna, orzechy, suszone owoce i za każdym razem zrobić inny chleb. Polecam - naprawdę warto!



Składniki (odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki orzechów (u mnie orzechy nerkowca i migdały)
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki sezamu
  • garść żurawiny
  • 1 i ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka prawdziwego miodu
  • 1 łyżeczka soli

Użyłam keksówki o wymiarach: 12 x 25 cm



Przygotowanie:
Połowę siemienia lnianego należy zmielić na pył.
Do jednej miski wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane (całe i mielone), słonecznik, orzechy, pestki dyni, sezam, żurawinę, dodajemy sól i mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy miód, olej i mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do składników suchych - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 2-3 godziny.





Po tym czasie mieszankę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo dobrze dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (u mnie grzanie góra-dół bez termoobiegu).




Mój chleb piekł się przez 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb kroić ostrym nożem, dopiero wtedy kiedy całkowicie wystygnie.



Chlebek zawinięty w pergamin przechowuję w lodówce.



Życzymy smacznego!


1 komentarz:

  1. Super,tylko młynka nie posiadam😉robié podobny ale z łyżeczkà sody.

    OdpowiedzUsuń