Domowa lemoniada z rabarbaru


Napój wprost stworzony na upały i lato. Bo nie ma to jak lemoniada własnej produkcji, bez konserwantów i barwników.

Rabarbar na działce rośnie jak szalony, więc kiedy tylko robi się gorąco, przygotowujemy lemoniadę. I muszę przyznać, że ten napój rozchodzi się u nas w mig😋. Pyszny, doskonale gasi pragnienie, nie jest zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Ma intrygujący kolor. Ostatnio na imprezie na działce zrobił u nas furorę😉.



Składniki:
  • 300 g rabarbaru (najlepiej dojrzały)
  • 3 cytryny
  • miód naturalny (lub cukier trzcinowy)
  • garść liści świeżej mięty
  • 2,5 l wody




Przygotowanie:
Rabarbar myjemy (włókien nie usuwamy) i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się łodyg. Jeżeli używamy cukru trzcinowego, to należy go dodać do gotującego się rabarbaru (ok. 3 łyżki lub wg uznania, my wolimy z miodem😉).




Płyn przecedzamy przez sito. Łączmy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy miód i mieszamy. Przelewamy do szklanych butelek lub naczynia i schładzamy w lodówce.




Podajemy z lodem i listkami mięty.



Życzymy smacznego!