Rodzinna, puszysta pizza


Genialna, niezawodna, bardzo szybka w przygotowaniu, domowa pizza. Ciasto jest przepyszne, wychodzi puszyste i miękkie. Dla mnie lepiej niż w pizzerii, no i znacznie taniej.

Taką pizzę przygotowuję najczęściej dla moich bliskich i gości. Jest to szybki, niezawodny obiad, ale ta pizza u nas doskonale sprawdza się też na każdej imprezie. Z przepisu przygotujemy dwie pizze na blaszki piekarnikowe. U nas dziś w wersji gyros, ale dodatki można komponować dowolnie.



Składniki (na dwie pizze):
  • 750 g mąki pszennej
  • ok. 30-40 g świeżych drożdży w kostce
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oliwy (może być olej)
  • duża szczypta soli
  • dodatki - u nas:
passata pomidorowa do wysmarowania ciasta, tarta mozzarella, filet z kurczaka (wcześniej posypaną przyprawą gyros i podsmażony), pieczarki, odrobina kukurydzy konserwowej, ogórki kiszone, papryka czerwona, mała cebula czerwona, przyprawy: sól, pieprz, oregano, olej do smażenia




Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli. Drożdże rozpuszczamy w letniej (ale nie gorącej) wodzie, dodajemy olej. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki z solą i chwilę wyrabiamy ciasto, tak aby je dobrze napowietrzyć. Można ręce zwilżyć oliwą, wówczas ciasto nie będzie przyklejało się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia (można miskę przykryć ściereczką). Piekarnik nagrzewamy do temp. ok. 200 stopni C bez termoobiegu (200 stopni z termoobiegiem).





Po 15 min. wyrastania ciasto delikatnie rozciągamy i wylepiamy nim blaszkę piekarnikową (ręce można zwilżyć w oliwie, blaszka została wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto smarujemy passatą pomidorową, posypujemy oregano, serem i wykładamy ulubione dodatki. 





Nasza pizza piekła się ok. 25 min (ale to zależy od piekarnika).




Życzymy smacznego!



2 komentarze: