Muffinki bardzo owocowe


Mega wilgotne, puszyste i pełne owoców. Wychodzą każdemu.

Te muffinki robię często, i to podwójną ilość, tak bardzo nam smakują. Uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu (zrobią je nawet dzieci), za to że nie potrzeba miskera 😉, wystarczy wymieszać składniki za pomocą trzepaczki i gotowe! A w smaku dla nas rewelacja.



Składniki suche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru (lub wedle uznania)
Składniki mokre:
  • 100 g roztopionego masła
  • 125 ml mleka (czyli pół szklanki o pojemności 250 ml)
  • 2 jajka
  • dodatkowo: owoce 250 g - truskawek
Forma na 12 muffin




Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temeperaturę pokojową. Owoce - u mnie truskawki, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W jednej misce mieszamy (np. rózgą) roztopione i przestudzone masło, mleko i jajka. W drugiej misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Składniki mokre wlewamy do skałdników suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Nie można mieszać zbyt długo, mieszamy do czasu gdy nie będzie widać już surowej mąki. Pod koniec dodajemy truskawki, delikatnie należy wmieszać je w ciasto. Poszczególne etapy na zdj. poniżej.




Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy równe porcje ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Nasze muffinki piekły się ok. 25 min (ale to zalezy od piekarnika).




Gotowe.




Muffinki można posypać cukrem pudrem lub udekorować wedle uznania.


Smacznego!