Kolorowa sałatka na zimę


Pyszna sałatka do słoików na zimę, świetna jako dodatek do obiadu. Smaki lata zamknięte w słoiku.

Prosty przepis na pyszną wielowarzywną sałatkę zimową. Ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Robię ją co roku, kiedy warzywa są najpyszniejsze, najzdrowsze i tanie 😉. Dla mnie warto, bo potem jak znalazł mamy takie słoiczki z pyszną sałatką do dań obiadowych.



Składniki (na ok. 6 słoików po 600 ml):
  • 1 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg kolorowej papryki
  • 0,5 kg zielonych ogórków
  • 5 średniej wielkości cebuli
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
zalewa:
  • 1 szklanka octu winnego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli




Przygotowanie:
Cukinie, ogórki (ogórki obrane ze skórki), cebulę oraz czosnek szatkujemy (wykorzystuję do tego malakser lub nakładkę do maszynki do mięsa). Paprykę oczyszczamy i kroimy w krążki lub w słupki. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy zalewą (ocet winny wymieszany z cukrem i solą) - ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 h.





Po tym czasie sałatkę przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika dodajemy 1 łyżkę oliwy.



Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania ok. 20 min.




Nasza sałatka.



Życzymy smacznego!


5 komentarzy:

  1. Mam tylko zwykły ocet spirytusowy, można dać zamiast winnego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to zmieni bardzo smak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodaje się wody do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa puszczą jeszcze sok, więc nie potrzeba🙂. Pozdrawiam.

      Usuń