Kluski chmurki


Delikatne, domowe kluski z 3 składników. Lepiej od razu zrobić z powdójnej porcji, bo znikają chwila moment.

Szybciutko i smacznie. Podajemy z owocowym sosem lub posypane cukrem i polane przyrumienioną na maśle bułką tartą czy też ze śmietanką z cukrem (i cynamonem). Świetne również okraszone z cebulką.



Składniki:
  • 250 g sera białego (u mnie półtłusty)
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub 1 łyżka pszennej + 1 łyżka ziemniaczanej)




Przygotowanie:
Ser gnieciemy widelcem. Dodajemy jajko - mieszamy. Dosypujemy makę (ilość jest zależna od wielkości jaja i wilgotności sera, ciasto musi być gęste). Łyżeczkę maczamy w ogorącej wodzie i nabieramy porcję ciasta. Kluski wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Od wpłynięcia na powierzchnię gotujemy około 1 minuty. Kluski wyławiamy z wody najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na talerzyk.





U mnie z truskawkowym sosem i kawałkami owoców.


Życzymy smacznego!