Deser w kilka chwil


Ten przepis warto mieć pod ręką. Naprawdę szybkie ciacho bez pieczenia, zawsze się udaje i smakuje wszystkim bez wyjątku😉.

To ciasto uwielbia chyba każdy. U mnie znika momentalnie i zawsze wywołuje zachwyt gosci. A jego przygotowanie to naprawdę kilka chwil. Prosto, szybko, przepysznie.



Składniki:
  • podłużne biszkopty (u mnie opakowanie 400g)
  • mrożone maliny (ok. 400g)
  • 2 galaretki malinowe
  • 650ml gorącej wody
  • 250g mascarpone
  • 350ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70g małych bezików
  • wanilia
  • mięta do ozdoby
Wymiary formy: u mnie tortownica o wymiarach 24x24 cm lub inna mniejsza forma



Przygotowanie:
Przygotowujemy galaretkę z owocami. Wodę zagotowujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 650 ml gorącej wody, dodajemy zamrożone maliny i czekamy aż galaretka zacznie tężęć, tak by można ją wyłożyć na biszkopty (uwaga: maliny są mrożone więc galaretka szybko tężeje).

W formie (u mnie dno wyłożone papierem do pieczenia) układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, wanilią oraz mascarpone. Kiedy galaretka dość stężeje, wykładamy na nią ubity krem. Krem ozdabiamy bezikami i miętą (część bezików wykładamy w całości, część kruszymy tworząć "kołderkę"). Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce.
Wszystkie etapy na zdj. poniżej.




Gotowe.




Ciasto po rozkrojeniu.





Życzymy smacznego!




3 komentarze: