Śledzik do słoiczka


Kolorowa i przepyszna wersja śledzika. Bardzo smaczna przekąska na święta czy imprezy.

Ten przepis na śledzie w moim domu istnieje chyba od zawsze. Przepis jest niezwykle prosty, a śledzie wychodzą pyszne i pięknie się prezentują 😉. Świetne na wszelkie domówki i świąteczny stół. No i fajnie, że mogą "czekać na imprezę" w słoiczku w lodówce, że można je szybciej przygotować, a po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą, będą idealne 😉.




Składniki:
  • 7 wcześniej namoczonych filetów śledziowych
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka octu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej




Przygotowanie:
Filety śledziowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie, aby nie były za słone, a następnie osuszone ręcznikiem papierowym) kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy je do miseczki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.
W międzyczasie umytą i oczyszczoną paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki również kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.




W słoiku układamy następujące warstwy: śledzie, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, oprószamy delikatnie pieprzem czarnym świeżo zmielonym i zalewamy olejem (każdą z warstw). Robimy tak do wyczerpania składników. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na min. 24 h, aby smaki się przegryzły. Dla mnie najlepsze po 2-3 dniach od przygotowania😉.





Gotowe.


Życzymy smacznego!



4 komentarze:

  1. Jakie śledzie zakupić? Są różne rodzaje stąd moje pytanie. (A'la Matias np.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda ze przepis na śledzie nie ma wyrózniajacej je nazwy. Może nazwać przepis "śledzie imprezowe"?

    OdpowiedzUsuń