Niezawodny śledzik z porem


Świąteczne i imprezowe śledzie z porem.

Niezawodny i prosty przepis na śledzie. Szybko i smacznie. Taką sałatkę robię od dawna, moja rodzina bardzo ją lubi.



Składniki:
  • ok. 300 g filetów śledziowych matias
  • 1 por średniej wielkości (biała część)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • pieprz
  • dodatkowo: natka pietruszki



Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Osuszamy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (można sparzyć, aby nie był taki ostry), ogórki i jajka kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy z zalewy, przelewamy na sitku wodą, dokładnie odsączamy.




Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodadjemy pieperz, majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy.




Wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Gotowe!


Życzymy smacznego!