Znakomita przekąska w 10 min


Jak dla mnie najlepsza przystawka z ciasta francuskiego, którą przygotujesz w kilka minut. Ten przepis ratuje w każdej sytuacji.


Dla mnie ta przekąska jest genialna, robi się ją chwila moment, a efekt jest naprawdę super. Takie roladki przygotowuję często dla rodziny oraz gości i uwierzcie mi - znikają bardzo szybko. Farsz można oczywiście modyfikować wg. własnego gustu.



Składniki:
  • 200-230g serka kanapkowego (u mnie almette z ziołami)
  • 150g ulubionej szynki
  • 150g startego sera cheddar
  • 1 papryka (żółta lub czerwona)
  • przyprawy: 1 łyżka papryki słodkiej, odrobina papryki ostrej, pieprz
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
dodatkowo:
  • do posmarowania: 1 żółtko i 2 łyżki mleka
  • sezam po posypania



Przygotowanie:
Do naczynia przekładamy serek, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, starty ser oraz drobno pokrojoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką słodką, ostrą i pieprzem (soli nie dodaję już, ale można spróbować czy całość jest doprawiano wg. waszego gustu).




Tak przygotowany farsz przekładamy na rozwinięte z folii ciasto francuskie (farsz rozsmarowujemy po całości, patrz zdj.). Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na mniejsze części (roladki). Tak przygotowane przekąski przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Przekąski smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem.




Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu, do złotego koloru. Moje piekły się ok. 25 min.




Gotowe! 



Życzymy smacznego!